Pieczywo jest ważnym składnikiem diety po 50 roku życia?

Ludzie po pięćdziesiątce są bardziej narażeni na różnego typu choroby – szczególnie powszechne choroby cywilizacyjne takie, jak cukrzyca, nadciśnienie, wysoki cholesterol, nowotwory  itd. Dlatego też niezwykle istotna jest odpowiednia profilaktyka. Prawidłowe odżywianie, unikanie stresów, uprawianie sportów o umiarkowanym natężeniu, a także unikanie papierosów to podstawa.

Pieczywo – chleb powszedni

Skupmy się jednak na odżywianiu. To, co jemy ma bezpośredni wpływ na to jak się czujemy, jak wyglądamy i jak szybko starzeje się nasze ciało. Z różnych obserwacji wynika, że osoby po 50-tce najchętniej sięgają po pieczywo jako główny składnik śniadań, kolacji, a także niekiedy przekąsek. Dlatego też pieczywo powinno być szczególnie dobrze dobrane, zdrowe i wpływające korzystnie na zdrowie.

Błonnik pokarmowy w pieczywie

Pieczywo razowe ma w swoim składnie dużą ilość korzystnego błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy ma działanie czyszczące nasze ciało z różnych toksyn, a przez to wiele z nich ulega wydaleniu nie szkodząc tym samym naszym narządom. Ponadto błonnik pochłania sporą ilość tłuszczu, a w tym cholesterolu. Dzięki temu nie wchłania się on do krwioobiegu i pozwala utrzymać prawidłowe stężenie lipidów we krwi. Podobny mechanizm funkcjonuje w przypadku glukozy. Efektem tego jest bardziej stabilny cukier we krwi,  także łatwiejsze utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Wszystko to ułatwia uniknąć rozwoju cukrzycy, a także nadwagi. W przypadku natomiast, gdy już ktoś choruje odpowiednia dieta pozwala ograniczyć ilości przyjmowanych leków.

Kolejną bardzo istotną kwestią związaną z błonnikiem jest to, że pochłaniając wodę ułatwia wypróżnianie, a dzięki temu unikamy zaparć i szybciej pozbywamy się szkodliwych substancji z organizmu. Ma to olbrzymie znaczenie w kontekście powstawania nowotworów jelita grubego. Warto wiedzieć, że osoby po 50-tce często mają mniejszą aktywność fizyczną, a przez to pasaż jelitowy jest wolniejszy. Dlatego też pieczywo razowe jest bardzo pomocnym elementem leczniczym.

Pieczywo na wrażliwy żołądek

Osoby w drugiej połowie życia często skarżą się na kłopoty trawienne związane z nadkwasotą. W takim przypadku zaleca się pieczywo jaśniejsze. Jest ono znaczenie delikatniejsze dla przewodu pokarmowego. Można spróbować jeść grahamki lub chleb staropolski lub – w przypadku poważniejszych przypadków – przejść całkowicie na białe pieczywo.

Chleb chlebem – ważne są też dodatki

Musimy wiedzieć o tym, że nawet jeśli wybierzemy najlepsze pieczywo, najbardziej odpowiednie do naszego stanu zdrowia to nic z tego jeśli zastosujemy złe dodatki. Starajmy się zatem spojrzeć na kanapkę jako na całość, jako na posiłek. Dodawajmy do niej tłuszcze roślinne, chude dodatki np. szynkę, polędwice czy twarożek i nie zapominajmy o warzywach.

A co z łakociami piekarskimi?

Drożdżówki i inne słodkie bułeczki można od czasu do czasu wprowadzić do diety jako deser. Nie można jednak zastępować nimi posiłków, ani jeść ich codziennie. Zawierają w swoim składnie dość dużą dawkę cukru, która może wypływać negatywnie na stężenie glukozy we krwi, a także na triglicerydy. Jeśli już decydujemy się na drożdżówkę wybierzmy taką z budynie, twarożkiem lub owocami. Zjedzmy ją w godzinach wczesno popołudniowych.

 

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Poradnia Dietetyczna Food&Diet