Cukrzyca bardzo często wiązana jest przez chorych z całkowitym wykluczeniem cukrów (w tym cukrów złożonych) z codziennej diety. Nic bardziej mylnego! Niezależnie od tego czy jesteśmy zdrowi czy chorujemy na cukrzycę węglowodany złożone (zwane inaczej cukrami złożonymi) są podstawą żywienia i powinny stanowić główne źródło energii (około 55-60% całodziennej energii).
Jakie węglowodany w diecie cukrzyka?
Węglowodany, które są niezbędne w diecie osoby chorej na cukrzycę typu I lub II trzeba starannie wybierać.
Jakie dodatki do pieczywa, aby służyły zdrowiu?
Pamiętajmy o tym, że niezależnie od tego jakie pieczywo wybierzemy jeśli pojawi się na nim słodki dżem czy miód nie będzie to sprzyjało poprawie naszego stanu zdrowia i wyrównania cukrzycy. Dlatego też komponując kanapki zwróćmy uwagę na to, co kładziemy na jej wierzch.
Co jeszcze warto wiedzieć o pieczywie?
Osoby chorujące na cukrzyce powinny wiedzieć, że niezwykle ważne jest to, aby ich menu było regularne, a więc posiłki powinny pojawiać się co 2-3 godziny. Nie ma nic lepszego niż dobrze skomponowana kanapka – smaczna, łatwa do zabrania, prosta w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowa.
Nie bójmy się pieczywa, ale wybierajmy je z głową.
Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
www.food-diet.pl