Pieczywo odgrywa ważną rolę w diecie cukrzyka

Cukrzyca bardzo często wiązana jest przez chorych z całkowitym wykluczeniem cukrów (w tym cukrów złożonych) z codziennej diety. Nic bardziej mylnego! Niezależnie od tego czy jesteśmy zdrowi czy chorujemy na cukrzycę węglowodany złożone (zwane inaczej cukrami złożonymi) są podstawą żywienia i powinny stanowić główne źródło energii (około 55-60% całodziennej energii).

Jakie węglowodany w diecie cukrzyka?

Węglowodany, które są niezbędne w diecie osoby chorej na cukrzycę typu I lub II trzeba starannie wybierać.

  • Pieczywo powinno składać się głównie z mąki razowej (np. chleb razowy, chleb słonecznikowy, chleb razowy z dynią).
  • Można sobie pozwolić na chleb, który ma duży udział pełnego ziarna (np. chleb błonnikowy, chleb gruboziarnisty, chleb kresowy, chleb kołodziej, chleb hetman).
  • Osoby chorujące na cukrzycę z wrażliwym przewodem pokarmowym powinny wybierać pieczywo lżejsze, ale w dalszym ciągu ciemniejsze (np. chleb orkiszowy, chleb graham, chleb sitkowy lub chleb żytni).

Jakie dodatki do pieczywa, aby służyły zdrowiu?

Pamiętajmy o tym, że niezależnie od tego jakie pieczywo wybierzemy jeśli pojawi się na nim słodki dżem czy miód nie będzie to sprzyjało poprawie naszego stanu zdrowia i wyrównania cukrzycy. Dlatego też komponując kanapki zwróćmy uwagę na to, co kładziemy na jej wierzch.

  • Smarowidło: w Polsce przyzwyczajeni jesteśmy do stosowania dużych ilości masła. Pamiętajmy o tym, że masło zawiera cholesterol, który wpływa niekorzystnie na stan układu krążenia. Cukrzyca jest taką jednostką chorobową, która często związana jest z gorszą kondycją naszych tętnic. Wybierajmy zatem margaryny wysokiej jakości lub smarujmy pieczywo cienką warstwą serka homogenizowanego.
  • Dodatki konkretne: wybierajmy te chudsze, a więc twarożek odtłuszczony czy chudą wędlinę. Tłusty baleron czy kiełbasa nie będzie poprawiała naszego stanu zdrowia.
  • Dodatki warzywne: nie zapominajmy o nich. Pilnujmy, aby na każdej kromce chleba pojawiło się min. jedno warzywo. Ketchup, musztarda czy chrzan nie zastąpią nam świeżego pomidora, papryki czy ogórka.

Co jeszcze warto wiedzieć o pieczywie?

Osoby chorujące na cukrzyce powinny wiedzieć, że niezwykle ważne jest to, aby ich menu było regularne, a więc posiłki powinny pojawiać się co 2-3 godziny. Nie ma nic lepszego niż dobrze skomponowana kanapka – smaczna, łatwa do zabrania, prosta w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowa.

Nie bójmy się pieczywa, ale wybierajmy je z głową.

 

Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer

www.food-diet.pl