Myśląc o odchudzaniu najczęściej w pierwszej chwili chcemy odstawić pieczywo. Bo tuczy, bo to skrobia, węglowodany, bo ma za dużo maki, bo utrudnia odchudzanie…. Nic bardziej mylnego! Pieczywo jako źródło błonnika pokarmowego i wielu cennych składników mineralnych i witaminowych (jak kwas foliowy, witaminy B1, B2 i B6) z powodzeniem będzie nam służyć przy zrzucaniu zbędnych kilogramów! Ważne jest jednak, po jakie pieczywo sięgniemy. Chleb razowy, żytni czy pełnoziarnisty stanowi bardzo dobre uzupełnienie codziennej diety, daje energię, jest pokarmem dla naszego mózgu i układu nerwowego, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, a dodatkowo wspomaga odporność organizmu. Dlatego nie warto z niego rezygnować. Warto także wiedzieć, jaki rodzaj pieczywa będzie dla nas najkorzystniejszy. Rezygnując z pieczywa w codziennej diecie pozbawiamy nasz organizm cennych składników, które gwarantują jego prawidłowe funkcjonowanie. A tłuszcz najlepiej spala się w obecności węglowodanów, których najlepszym źródłem jest właśnie pieczywo!
Warto zwrócić uwagę, że np. kromka chleba żytniego to niewiele ponad 60kcal, kromka chleba graham dostarczy zaledwie 56kcal, zaś kromka chleba razowego wniesie w nasz jadłospis zaledwie 40kcal. A zatem nie taki diabeł straszny jak go malują. Ponadto ten „lucyferek” nie tylko jest smaczny i stanowi podstawę każdej zdrowej kanapki, ale również obfituje w cenne składniki odżywcze. Witaminy B zawarte w pieczywie dbają o stan skóry, oczu, a także wspomagają układ odpornościowy i trawienny. Żelazo jest niezbędne do syntezy hemoglobiny - czerwonego barwnika przenoszącego tlen w krwinkach czerwonych. Potas uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Magnez zaś bierze udział w budowie kości i zębów, w procesie widzenia, reguluje przemianę materii, hamuje krzepnięcie krwi. I co najważniejsze, biorąc pod uwagę dietę odchudzającą – pieczywo razowe, pełnoziarniste obfituje w błonnik, który jest niezbędnym składnikiem w procesie odchudzania. Zapewnia on uczucie sytości na dłużej oraz ułatwia trawienie.
Jakie pieczywo wybierać na diecie:
Jakiego pieczywa unikać na diecie:
Oczywiście nie znaczy to, że już na zawsze musimy zapomnieć o kajzerkach, jagodziankach i drożdżówkach. Niewątpliwie nie są to produkty polecane na diecie odchudzającej, ale po niej – w rozsądnych, umiarkowanych ilościach – czemu nie? W końcu nie da się ukryć, że jedzenie to nie tylko czysto fizjologiczna czynność, ale również pokusa, której czasem przyjemnie ulec...
Mgr inż. Hanna Kosińska
www.food-diet.pl