SKŁADNIKI NA 3 SZTUKI:
- 3 BUŁKI BETA
- 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego
- 300 g pieczarek
- 100 g szynki drobiowej w plasterkach
- 60 g sera żółtego
- 2 pomidory
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 łyżka suszonego oregano, sól himalajska
- listki świeżego oregano do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory nacinamy u dołu na krzyż, zanurzamy na około 30 sekund we wrzątku, po czym przekładamy na chwilkę do lodowatej wody i obieramy. Wydrążamy gniazda nasienne, przekrawamy na pół i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę.
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie półplasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy suszone oregano. Przestygnięte pieczarki łączymy z pokrojoną w paseczki szynką, startym na tarce o grubych okach serem oraz kostkami pomidorów.
BUŁKI BETA przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrążamy (miąższ i kapelusz wykorzystujemy do innego przepisu), a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy szczyptą oregano. Tak przygotowane bułeczki napełniamy farszem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15 minut. Gotowe grzanki dekorujemy listkami oregano.