Coraz powszechniejsze zaburzenia gospodarki glukozowo-insulinowej występujące w społeczeństwie, nadwaga i otyłość czy po prostu zwykła troska o zdrowie skłaniają nas do szukania wypieków z korzystniejszym składem i mniejszą zawartością cukru. Jednak czy zdrowe słodycze w ogóle istnieją?
Słodkości bez cukru nie są w dzisiejszych czasach już niczym dziwnym. To dobrze, bo jeśli wydaje Ci się, że nigdy nie schudniesz bez wyrzeczeń, to mamy dobrą wiadomość – legalne słodycze istnieją! Wystarczy tylko, że przestawisz się na desery bez cukru i włączysz je do swojego bilansu energetycznego. Tu się kłania czysta matematyka, bo nie tyjemy od konkretnych produktów, a dopiero od nadwyżki kilokalorii w diecie. W praktyce oznacza to, że nie musisz rezygnować ze słodyczy pod warunkiem, że umiejętnie wpleciesz je do swojego jadłospisu.
Sprawdź z nami, jakie słodycze można uwzględnić w diecie i jednocześnie cieszyć się zdrowiem oraz dobrą sylwetką!
W tym artykule znajdziesz:
– informacje, czym charakteryzuje się zdrowy deser bez cukru,
– przykłady zdrowych deserów oferowanych przez Piekarnie Cukiernie Putka,
– przepisy na zdrowe i pyszne desery.
Bycie „po zdrowszej stronie mocy” w połączeniu z pozostawieniem przestrzeni w diecie na „coś słodkiego” daje jedną ogromną korzyść – komfort psychiczny, który sprawia, że nie masz poczucia bycia uwięzionym w wielu ograniczeniach i potrzebie rezygnacji z ulubionych smaków. Nie czujesz frustracji, wyrzutów sumienia, ponieważ nadal czerpiesz przyjemność z jedzenia. Przechodzenie „na zdrowszą stronę mocy” nie musi być rewolucją – to ewolucja oparta na kompromisach.
Jeśli na co dzień odżywiasz się zdrowo, bazą Twojej diety są warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, zdrowe tłuszcze, dobre źródła białka jak chude mięso, ryby, jaja, nasiona strączkowe czy nabiał, to czasami znajdzie się miejsce także na „coś słodkiego”. To jest właśnie ten kompromis!
Słodkości bez cukru spodobają się osobom ze wspomnianymi zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej, jak insulinooporność, cukrzyca czy hipoglikemia reaktywna. Będą też ciekawym urozmaiceniem diety dla osób z nadwagą i otyłością, które szukają mniej kalorycznej alternatywy dla tradycyjnych słodyczy. Asortyment fit-słodkości z pewnością trafi też do naszych najmłodszych konsumentów, czyli dzieci i młodzieży, którzy – nie oszukujmy się – kochają słodki smak. Rodzice mogą być tutaj pewni, że serwują swoim pociechom wartościowe łakocie. Tak naprawdę zdrowsze słodycze są dla każdego, ponieważ mniejsza ilość cukru w składzie wcale nie powoduje, że odbiegają w smaku od tych tradycyjnych. Wiesz dlaczego?
Zdrowy deser to taki, który został przygotowany z dbałością o odpowiedni dobór składników i zawiera naturalne, niskokaloryczne zamienniki cukru. Jednym z nich jest ksylitol inaczej nazywany cukrem brzozowym, który jest pozyskiwany z kory brzozy. Posiada porównywalnie słodki smak do sacharozy (obecnej w zwykłym białym cukrze), ale jego wartość energetyczna jest niemal o połowę mniejsza. Inny zamiennik – erytrytol jest co prawa odrobinę mniej słodki od wspomnianej sacharozy (zawiera około 80% jej słodyczy), ale posiada wiele innych zalet. Jest praktycznie bezkaloryczny, ma neutralny smak, a słodycze z jego udziałem są praktycznie nie do odróżnienia od tych tradycyjnych. To prawdziwe ferrari wśród słodzików!
Dobry deser bez cukru posiada też źródło białka i/lub zdrowych tłuszczów. Dobiałczenie deseru czy dodanie źródła tłuszczu obniża jego indeks i ładunek glikemiczny. Są to parametry i wskaźniki, które mówią nam, jak dany produkt wpływa na stężenie glukozy i w konsekwencji wydzielanie insuliny we krwi. Takimi składnikami białkowymi w deserach może być jogurt typu islandzkiego Skyr czy jajko. Dobrymi źródłami tłuszczu mogą być zaś orzechy, pestki, naturalne masło orzechowe, gorzka czekolada, naturalne kakao czy nasiona chia.
Nie można zapominać też o mąkach o niższym indeksie glikemicznym. Zdrowszy deser to ten oparty na bardziej wartościowej, bogatszej w błonnik i mniej przetworzonej mące np. orkiszowej, owsianej czy graham.
Na przykładzie oferowanych przez nas produktów pokażemy Ci, jak i dlaczego warto tworzyć zdrowe słodycze.
Skyr z musem bananowo-śliwkowym – zadbaliśmy, aby deser oprócz węglowodanów zawierał dobre źródło białka i zdrowe tłuszcze. Jogurt typu islandzkiego Skyr, migdały oraz naturalne kakao gwarantują zbilansowany skład, który docenią osoby dbające o linię czy z chorobami gospodarki węglowodanowej. Słodki smak deseru uzyskaliśmy poprzez dodanie banana i suszonych śliwek zawierających w sobie naturalne cukry w postaci fruktozy. My jesteśmy na tak, a Ty?
Skyr z orzeszkami arachidowymi – połączenie gęstego, kremowego produktu mlecznego o wysokiej zawartości białka z żywymi kulturami bakterii i orzechami ziemnymi. Te ostatnie są bogate w białko, błonnik pokarmowy i zdrowe tłuszcze. Czy wiesz, że orzechy arachidowe, choć mówimy o nich „orzechy”, botanicznie są roślinami strączkowymi? Rosną w strąkach jak fasola i należą do gatunku roślin z rodziny bobowatych. To właśnie z tego powodu cechują się większą zawartością cennego białka.
Mini Jabłecznik Orkiszowy – to kruche ciasto z mąki orkiszowej w towarzystwie jabłek i cynamonu, słodzone ksylitolem – substancją wyróżniającą się obniżoną kalorycznością i niskim indeksem glikemicznym. Za niższy indeks glikemiczny ciastka odpowiada także przewaga mąki orkiszowej nad pszenną tradycyjną. Taka proporcja dodatkowo sprawia, że deser posiada wyższe walory odżywcze. Orkisz jest źródłem błonnika pokarmowego, cynku, żelaza, potasu, magnezu i licznych witamin z grupy B. Bioaktywne związki zawarte w ziarnie orkiszu mają działanie obniżające stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Wyroby orkiszowe cechują się też wyższym indeksem sytości, a to oznacza, że po ich spożyciu przez dłuższy czas opuści Cię ochota na małe co nieco.
Tarta z Czekoladą i Owocami – to nasz rzemieślniczy majstersztyk, w którym pierwsze skrzypce grają sezonowe owoce, a cukier zastąpiliśmy ksylitolem i maltitolem. Tarta sprawdzi się na specjalne okazje i nie tylko. Udekorowana jest czekoladą bez cukru, liofilizowaną maliną i ziarnem kakaowca. Liofilizacja (tzw. suszenie mrozem) pozwala zachować wszystkie właściwości owocu, od wartości odżywczych aż po kolor. Warto podkreślić, że maliny, podobnie jak inne owoce z grupy jagodowych, cechują się jednym z najniższych wśród owoców indeksem glikemicznym. Ziarno kakaowca natomiast zaliczane jest do grupy produktów superfoods. Dostarcza naszemu organizmowi przeciwutleniaczy oraz wielu cennych składników, w szczególności magnezu.
Ciasto Graham ze Śliwkami – mąkę pszenną w tym wypieku zastąpiliśmy mąką graham, która posiada więcej błonnika, składników mineralnych i witamin. Dzięki temu ciasto ma niższy indeks glikemiczny, a to dobra wiadomość dla smakoszy z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej. W cieście nie brakuje także innych dodatków o dużej zawartości błonnika pokarmowego, takich jak: zarodki pszenne, otręby pszenne czy babka jajowata. No i jeszcze śliwki! To niezwykle niskokaloryczne owoce, w 100 gramach mają jedynie 49 kcal. Dodatkowo zawierają całą gamę prozdrowotnych substancji, które korzystnie wpływają na nasz organizm m.in. błonnik pokarmowy, który jak wiadomo jest dobrodziejstwem dla układu pokarmowego.
Skyrnik – idealny dla wielbicieli serników, zbierający w recenzjach same „ochy i achy”! To delikatny sernik na spodzie z mąki migdałowej i lnianej, z ananasową żelką, słodzony erytrytolem i ksylitolem. Już sam spód tego ciacha to bomba wartości odżywczych. Połączenie w nim mąki migdałowej i lnianej sprawia, że wyrób cechuje się małą zawartością węglowodanów na korzyść tłuszczów pochodzenia roślinnego. Super wpisuje się w grupę niżejwęglowodanowych i wyżejbiałkowych deserów! Jest w nim jeszcze jeden wyjątkowy składnik. Herbata matcha o wysokiej zawartości chlorofilu – zielonego barwnika, który jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w żywności.
Tartaletka Porzeczkowa – mąka orkiszowa, niskokaloryczne owoce i ksylitol zamiast tradycyjnego cukru to trzy wyróżniki tego deseru. Idealna do kawy i nie tylko!
Ciasto Orkiszowe z Wiśniami – wypiekane jest z mąki orkiszowej, z wiśniami i czerwoną porzeczką, posypane chrupiącą orkiszową kruszonką. W tym cieście także postawiliśmy na niskokaloryczny zamiennik cukru – ksylitol. Dla podwyższenia walorów zdrowotnych dodaliśmy do środka także błonnik jabłkowy, kakaowy i siemię lniane.
Jabłecznik Serce – kochamy jabłka, więc upiekliśmy jabłecznik w formie serca! A jabłka, nasze całoroczne owoce, to niski indeks glikemiczny i dużo błonnika pokarmowego. Od serca i dla zdrowia do jabłecznika dodaliśmy mąkę orkiszową oraz ksylitol, który pozwala uzyskać naturalny słodki smak!
Jak widzicie, wspólnym mianownikiem naszych słodkości bez cukru są naturalne, niskokaloryczne zamienniki cukru (na czele z ksylitolem i erytrytolem), zdrowsze mąki o niższym indeksie glikemicznym (orkiszowa czy graham), słodycz płynąca z owoców oraz wzbogacenie deserów o źródła białka i tłuszczów, co nie tylko korzystnie wpływa na smak wypieków, ale także na ich walory odżywczo-zdrowotne! Jak to powiedział James Joyce: „Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy”, a my w Putce szukamy w tym wszystkim kompromisu! 🙂
Mamy również trzy propozycje deserów i podwieczorków o małej zawartości cukru do przygotowania samodzielnie w domu. Zadowolą kubki smakowe małych i dużych smakoszy. Są też świetne do wykonania w domu wraz z dzieckiem.
Składniki:
– 25 g (1/4 kostki) świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant
– 200 ml mleka
– 1 szklanka (około 160 g) mąki orkiszowej
– 1 jabłko
– 1 łyżeczka cukru (to konieczne, aby drożdże zapracowały)
– cukier puder z ksylitolu
– olej rzepakowy (2 łyżki)
Sposób przygotowania:
W garnuszku lekko podgrzać 1/3 szklanki mleka (mleko nie może być gorące, by nie zdezaktywować drożdży). Dodać drożdże, cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut, by drożdże zapracowały. Do miski wsypać mąkę, na środek wlać drożdże, dodać resztę mleka (również lekko ciepłego) i stopniowo zgarniać łyżką mąkę do środka. Łyżką wyrobić ciasto. Powinno być lekko klejące, ale jeśli jest za rzadkie, warto dodać jeszcze nieco mąki. Odstawić na 30-45 minut do wyrośnięcia. Jabłko pokroić na ćwiartki, a potem w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżkę stołową moczyć w szklance z wodą, nabierać po łyżce ciasta i wykładać na patelnię. Na środek placuszka od razu wcisnąć kawałek jabłka. Po zarumienieniu z jednej strony przełożyć na drugą i również smażyć do zezłocenia. Na talerzu posypać szczyptą cukru pudru z ksylitolu i zajadać z radością!
Składniki:
– mąka orkiszowa jasna – 120 g
– mleko – 120 g (0,5 szklanki)
– mrożone lub świeże maliny (w sezonie) – 150 g
– jogurt naturalny – 100 g
– ser twarogowy półtłusty – 100 g (0,5 opakowania)
– 1 jajko
– 2 łyżki erytrytolu
– 3 łyżki naturalnego kakao
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Połączyć w misce mąkę, jajo, mleko, kakao, olej, proszek do pieczenia i jedną łyżkę erytrytolu. Zmiksować, uzyskując konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Odstawić na około 30 minut, aby gluten “popracował”. Jeśli ciasto wydaje się za gęste, dodać nieco wody, jeśli za rzadkie – mąki. Smażyć na patelni jak naleśniki.
Maliny rozmrozić lub użyć świeże. Wymieszać twarożek z jogurtem, resztą erytrytolu i wiórkami kokosowymi. Na naleśniki kłaść trochę twarożku i złożyć w trójkąt. Na talerzu posypać malinami.
Składniki:
– 8 łyżek nasionek chia
– 300 ml jogurtu naturalnego
– 150 g mrożonych jagód (lub świeżych w sezonie)
– 150 g naturalnego jogurtu Skyr
– 0,5 łyżeczki wanilii
– 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
– dowolne liofilizowane owoce np. wiśnie, maliny, truskawki
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej wieczorem nasiona chia wymieszać dokładnie w miseczce z jogurtem naturalnym i rozmrożonymi jagodami. Wstawić do lodówki i zostawić na noc. Następnego dnia wyłożyć do słoiczków, na to położyć warstwę Skyra wymieszanego z wanilią i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Posypać liofilizowanymi owocami i włożyć jeszcze na chwilę do lodówki.