Kochamy wypiekać

Przepis na domowe bajgle i propozycje ich podania

Bajgle to jedne z najpyszniejszych, a zarazem najbardziej niepowtarzalnych propozycji w kategorii pieczywa śniadaniowego. Perfekcyjnie chrupiące z wierzchu i sprężyste w środku, doskonale pachnące… No i możesz je zjeść z czymkolwiek tylko zechcesz! Okryj nasze wyjątkowe przepisy.

W tym artykule znajdziesz informacje:

  • jak zrobić domowe bajgle krok po kroku,
  • ciekawe propozycje podania bajgli.

Pierwsza wzmianka o bajglach pochodzi z Krakowa, z początków XVII wieku. Bajglami, które miały symbolizować długie i szczęśliwe życie, obdarowywano wówczas kobiety żydowskiego pochodzenia po urodzeniu przez nie dziecka.

Okrągłe bułki z dziurką, obsypywane najczęściej makiem lub sezamem, zrobiły międzynarodową karierę. Bajgle są jednymi z najczęściej występujących rodzajów pieczywa w amerykańskich filmach i serialach! Zajada się nimi między innymi Harvey Specter z „The Suits” oraz bohaterki kultowego serialu „Sex and The City”.

Bajgiel doczekał się w Stanach Zjednoczonych nawet swojej własnej „bagelgate”, za którą stała aktorka Cynthia Nixon. Serialowa Miranda pochwaliła się śniadaniem, w którym bajgiel został podany w zaskakującej wersji cynamonowo-rodzynkowej zestawionej z łososiem i kaparami.

Jaki pomysł na bajgle ma PUTKA? Jak zrobić pyszne bajgle w domu? Z czym podać świeże bajgle? Sprawdź przepis, który dla Ciebie przygotowaliśmy i zainspiruj się do eksperymentowania!

Bajgle z makiem

Sprawdź naszego klasycznego Bajgla z Makiem

Składniki na domowe bajgle

Zrobienie pysznych domowych bajgli jest nieco trudniejsze niż zrobienie większości bułek czy chlebów. Dlaczego? Bajgle to niezwykłe pieczywo drożdżowe, które zanim trafi do piekarnika, może zostać… wyparzone. Ale po kolei! Chcesz zrobić domowe bajgle? Przygotuj najwyższej jakości składniki oraz duży garnek, kuchenny podbierak i papier do pieczenia.

Składniki potrzebne do zrobienia 4 dużych bajgli:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g droższy suszonych,
  • 150 ml wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki soli,
  • jedno żółtko dużego jajka (do posmarowania bajgla przed pieczeniem),
  • dowolne dodatki do obsypania, np.: mak, sezam, grubo zmielona sól, twardy starty ser, mieszanka ulubionych ziół.

Do gotowania/parzenia ciasta będziesz potrzebować około 1-1,5 litra wody i 1-2 łyżki cukru białego lub brązowego.

Jak zrobić bajgle krok po kroku?

Wszystko przygotowane? Czas dowiedzieć się, jak zrobić bajgle krok po kroku!

  • Wsyp do dużej miski wszystkie suche składniki i dokładnie je wymieszaj. Jeśli ciasto na bajgle robisz ze świeżych drożdży, musisz wcześniej przygotować rozczyn, który po wyrośnięciu dodajesz do pozostałych składników.
  • Dodaj wodę i olej lub oliwę z oliwek – zagniataj i wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei do rąk i miski – dodaj odrobinę mąki. Jeśli jest zbyt suche – dodaj odrobinę letniej wody.
  • Umieść ciasto w oprószonej mąką misce i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem – ciasto podwoi swoją objętość w ciągu około 1,5 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, krótko wyrabiaj, a następnie podziel na cztery równe części.
  • Uformuj z ciasta kulki, delikatnie je spłaszcz i palcami, odsuwając ciasto na boki, zrób w każdej bułeczce na środku dziurkę o średnicy około 2-3 cm, nadając jej kształt bajgla.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem. Pojedynczo wkładaj bajgle do gotującej się wody na około 2 minuty, następnie wyciągaj je podbierakiem i odkładaj na kuchenną kratkę na około 1 minutę do osuszenia (możesz pominąć ten etap).
  • Posmaruj bajgle roztrzepanym jajkiem i posyp wybranymi dodatkami. Możesz również upiec bajgle bez dodatków.
  • Wstaw bajgle do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut. Skórka powinna być delikatnie zarumieniona.

Gotowe! Proces przygotowania ciasta, parzenia i pieczenia jest czasochłonny, ale pyszny efekt jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni! Bajgle rewelacyjnie smakują od razu po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe, smakowicie pachnące i idealnie chrupiące. Możesz je również przechować na drugie śniadanie lub kolację – wystarczy schować je do lnianego woreczka na pieczywo lub przykryć bawełnianą szmatką.

Bajgle z sezamem

Zobacz, co warto dodać do drożdżowych bajgli

Tym, co nadaje puszystym, okrągłym bułkom z dziurką niepowtarzalnego charakteru, są dodatki do bajgli. Zwykła oponka zmienia się nie do poznania za sprawą maku i sezamu, które należą do najbardziej znanych i bezdyskusyjnie najczęściej stosowanych dodatków.

Te wyjątkowe wypieki przepysznie komponuje się również z dowolnymi ziarnami i nasionami czy rozkruszonymi orzechami. Na chrupiącej skórce możesz również ułożyć wiórki twardego sera lub posypać okrągłe bułeczki ziołami.

Ale to nie wszystko! Bajglowy przysmak może zyskać ciekawą strukturę, jeśli do klasycznego przepisu na ciasto dodasz nieoczywiste komponenty! Nie masz pomysłu? Pozwól, że Cię zainspirujemy!

Piekarnia Cukiernia PUTKA oferuje swoim klientom między innymi przepyszne Bajgle z Kiełkami i Sezamem (kiełki żyta nie tylko podkręcają smak wyrobów, ale również podnoszą ich wartość odżywczą) oraz oryginalne Bajgle ze Szpinakiem i dodatkiem prażonej cebulki (idealne dla miłośników wyrazistych smaków w pszennej oprawie). Jeszcze więcej ziaren? Spróbuj Bajgla Rustiko z sycącymi płatkami owsianymi i obsypanego wieloziarnistą posypką.

Sprawdź również nasz wpis: Bajgiel – z czym to się je? Pomysły na bajgle

Bajgle ze szpinakiem

Propozycje podania bajgli – okrągła bułeczka w różnych odsłonach

Bajgle stanowią uniwersalną bazę dla oryginalnych kanapek, którymi możesz zajadać się od śniadania do kolacji! Do klasyki gatunku należą bajgle z łososiem, który idealnie smakuje w zestawie z serkiem czosnkowym, chrzanowym lub ziołowym oraz koperkiem, świeżą rukolą czy roszponką. Miłośnicy okrągłych bułek z dziurką przygotowują również bajgle z jajkiem sadzonym i świeżymi warzywami lub bajgle z pastą jajeczną ze szczypiorkiem.

Zależy Ci na maksymalnie sycącym bajglu? Wypełnij go żółtym serem, grubymi plastrami ulubionej wędliny oraz świeżym ogórkiem i pomidorem. Do kanapki możesz dodać kiełki, awokado lub pokrojoną w paski paprykę. Z czym bajgiel na lunch? Na przykład z wędzonym filetem z indyka, sznyclem lub drobiowym kotletem w chrupiącej panierce.

A jeśli masz ochotę na bajgla gotowego do schrupania i zastanawiasz się “Bajgle gdzie kupić?”, wstąp do Piekarni Cukierni Putka. Mamy coś dla Ciebie także online! Zobacz kategorię gotowych kanapek w naszej ofercie i rozsmakuj się w propozycjach “to go”.

Bajgiel z Kurczakiem i Bekonem, pastą z suszonych pomidorów, świeżymi warzywami oraz aromatycznym miodowo-musztardowym sosem zachwyci Cię zaskakującą równowagą rozmaitych smaków.

Bajgiel z Pastą z Tuńczyka rozpieści podniebienie miłośników tej charakterystycznej w smaku ryby zestawionej z karbowaną sałatą i doskonałym ogórkiem kiszonym.

Bajgiel z Humusem jest wege propozycją, w której doskonałej jakości humus zestawiamy z pysznymi grillowanymi warzywami, zamykając całość w bułce z kiełkami i sezamem.

Warto jeszcze wspomnieć o bajglach z żurawiną i z czarnuszką, które pojawiają się w ofercie Piekarni Cukierni PUTKA naprzemian z bajglem ze szpinakiem.

Brzmi pysznie? Smakuje jeszcze lepiej!