Pomysły na pyszne i zdrowe przekąski z chlebem ProBody, na co dzień i od święta
Jeśli do doskonałego w składzie pieczywa dodamy zdrowe i wartościowe dodatki, mamy szansę na pyszne, pełne witamin przekąski.
Dobrym pomysłem na zdrowe i smaczne co nieco jest wykorzystanie dobrych jakościowo składników. Chleb ProBody jest bogaty w zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny IG – 33,5 oraz doskonały skład. Szczególnie polecany jest osobom dbającym o linię, a także diabetykom. Nietuzinkowe przepisy z wykorzystaniem tego pieczywa są doskonałym pomysłem na urozmaicenie codziennych potraw lub na wyjątkowe okazje.
W tym artykule znajdziesz przepisy na:
- wegańskie szaszłyki z dodatkami,
- kanapki z rybą,
- wykwintną pizzę na chlebie.
Wegańskie szaszłyki z dodatkami
Szaszłyki to lekki i sycący posiłek. Te mają szansę zaskoczyć Twoich gości niezwykłym smakiem i wyglądem. Połączenie truskawek, wartościowego chleba oraz masła migdałowego to istna bomba witaminowa.

Szaszłyki z masłem migdałowym i truskawkami
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
- 2-3 kromki Chleba ProBody
- 2 łyżki masła migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 duże truskawki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Z kromek chleba wycinamy kółeczka lub kroimy je na kwadratowe cząstki (pozostałe kawałeczki wykorzystujemy do innego przepisu). Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą z oliwek i podsmażamy z obydwu stron, aż się ładnie zarumienią.
- Masło migdałowe łączymy z cynamonem.
- Truskawki kroimy na ćwiartki.
- Przestudzone chlebki pokrywamy masłem migdałowym i nabijamy na drewniane patyczki/wykałaczki naprzemiennie z truskawkami (po 3 sztuki na każdy patyczek).
Kanapki z rybami – przepisy na pyszną przekąskę
Kanapki z rybami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kanapek z serem i mięsem. Są aromatyczne, kolorowe, a także bardzo zdrowe. Nasza propozycja to kanapki z wykorzystaniem wędzonego łososia, śledzia i wędzonej makreli. Taka przekąska będzie idealna dla fanów ryb, ale zachęcamy do ich spróbowania także sceptyków.

Kanapki z rybą na trzy sposoby
SKŁADNIKI NA KANAPKĘ Z ŁOSOSIEM:
(2 kanapki)
- 2 kromki Chleba ProBody
- 1/2 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 plastry łososia wędzonego
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- 1 gałązka koperku
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z rozgniecionym widelcem awokado, sokiem z cytryny i pieprzem.
- Kromki chleba pokrywamy pastą z awokado, układamy łososia, posypujemy sezamem i dekorujemy startą skórka z cytryny oraz koperkiem.
SKŁADNIKI NA KANAPKĘ ZE ŚLEDZIEM:
(2 kanapki)
- 2 kromki Chleba ProBody
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 1-2 cm niedużej papryczki chili
- 1/2 fileta śledziowego a’la matjas w oleju
- 1 łyżeczka prażonych płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
- Do blendera wrzucamy pietruszkę (pozostawiamy kilka listków do dekoracji), oliwę, płatki migdałowe oraz chili, a następnie całość miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (gęstość regulujemy oliwą).
- Kromki chleba pokrywamy przygotowanym pesto, układamy na nim pokrojonego w paseczki śledzia, posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujmy pietruszką.
SKŁADNIKI NA KANAPKĘ Z MAKRELĄ:
(2 kanapki)
- 2 kromki Chleba ProBody
- 100 g filetów z makreli wędzonej
- 1 łyżeczka domowego majonezu
- świeżo mielony pieprz
- 1/3 małej cukinii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czarnuszki
PRZYGOTOWANIE:
- Przy pomocy temperówki do warzyw przygotowujemy makaron z cukinii, który następnie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą i odstawimy na około 20 minut.
- Makrelę rozgniatamy widelcem wraz z majonezem i pieprzem.
- Kromki chleba pokrywamy pastą z makreli oraz delikatnie osuszonym makaronem z cukinii, a całość posypujemy czarnuszką.
Pizza niekoniecznie z pieca
Pizza to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw na świecie. Jednak nie zawsze musi to być pszenny placek z dodatkami. Zachęcamy Was do eksperymentów w kuchni i przygotowania pizzy w różnych odsłonach.

Wykwintna pizza na chlebie
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- 2 kromki chleba ProBody (pokrojonego w poprzek)
- 2 czubate łyżki ziołowego pesto z suszonych pomidorów
- 75 g koziego sera pleśniowego (roladka)
- 80 g szynki dojrzewającej (plastry)
- 4-6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- listki bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Ser kroimy na plasterki, a pomidorki na ćwiartki.
- Kromki chleba pokrywamy pesto z suszonych pomidorów, a następnie układamy porwaną na mniejsze kawałki szynkę, plastry sera oraz pomidorki. Całość posypujemy orzechami, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) na około 10-12 minut. Gotową pizzę dekorujemy bazylią.