Kochamy wypiekać

Pistacjowy zawrót głowy w Putce

Chrupkie, ukryte w pękniętej łupince, zielone i apetyczne, w Chinach uznawane są za symbol szczęścia – pistacje, bo o nich mowa, podbiły serca smakoszy na całym świecie i stały się niewyczerpanym źródłem kulinarnych inspiracji.

W tym artykule znajdziesz wiele ciekawostek na temat tych orzechów. Poza tym dowiesz się:

  • jaka jest ich historia,
  • dlaczego są ulubioną przekąską podróżników,
  • jakie mają właściwości prozdrowotne,
  • co można z nich zrobić i jak je wykorzystać w kuchni,
  • jakie produkty z pistacjami oferujemy w naszych piekarniach i cukierniach.

Trochę historii

Są jadalnymi nasionami drzewa pistacjowego, wyglądem przypominają oliwki i rosną w kiściach jak winogrona. Pistacje pochodzą z Azji, ale obecnie występują na wielu kontynentach, w tym w Afryce, Ameryce czy południowej Europie.

Jadali je starożytni Rzymianie, a wiemy o tym, ponieważ o kulinarnym zastosowaniu pistacji pisał Apicjusz, gastronom z czasów Augusta i Tyberiusza. Smak orzechów doceniała także królowa Saby. Zgodnie z przekazami władczyni domagała się, by wszystkie zbiory pistacji trafiały do niej. Wzmianki o pistacjach można znaleźć również w Biblii.

Zielone i pyszne

Pistacje są łatwe w przechowywaniu, szybko więc stały się ulubioną przekąską podróżników. Dzisiaj lubimy je chrupać w zaciszu domowym, w trasie, podczas pracy, seansów filmowych. Ich wyłuskiwanie wciąga i na pewno jest zdrowsze od podjadania chipsów.

Przekąska bez wyrzutów sumienia

Pistacje są jednymi z mniej kalorycznych orzechów – ich wartość energetyczna to 560 kalorii w 100 g produktu. Jeden orzech ma około 3 kalorii. Co ciekawe pistacje z racji dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawiają, że łatwiej jest utrzymać wagę. Nie tuczą jak inne orzechy, a jednocześnie dzięki zawartości błonnika są bardzo sycące. Szybko się nimi najesz!

Jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy, które wpływają korzystnie m.in. na wzrok i obniżają ryzyko zmian zwyrodnieniowych. Cechuje je bardzo duża zawartość potasu, żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B. Spora garść pistacji pokrywa niemal połowę dziennego zapotrzebowania na potas – taką samą ilość tego pierwiastka zawiera niemal kilogram gotowanych brokułów!

Pistacje wpływają na obniżenie poziomu glukozy we krwi, mają też niski indeks glikemiczny. Zmniejszają ryzyko zawału serca, regulują przyrost „złego” cholesterolu, poprawiają krążenie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Na pewno warto wprowadzić je do diety!

sernik pistacjowy Putka

Na wiele sposobów

Ci, którzy lubią gotować, wiedzą, że pistacje to świetny dodatek do wielu dań. Można je podawać na słono i słodko. Kto z nas nie lubi lodów pistacjowych lub pistacjowych ciasteczek? W każdej formie smakują wybornie, także jako pasta.

Pokruszone pistacje można wymieszać w równych proporcjach z bułką tartą. W ten sposób uzyskujemy panierkę do obtaczania mięsa, ryb czy serów. Wspaniałym pomysłem jest na przykład camembert smażony w pistacjach – orzechy podkreślają smak pleśniowego sera, a oryginalna panierka sprawia, że danie zawsze robi wrażenie.

Uprażone pistacje świetnie nadają się do udekorowania np. sałatek i przemycenia w nich czegoś zdrowego. Można ich użyć nawet bez prażenia – wystarczy je zwyczajnie obrać, rozdrobnić i posypać potrawę albo wymieszać z winegretem. Doskonale smakują też z zupami krem zamiast grzanek lub groszku ptysiowego.

Z pistacji przygotujesz też aromatyczne pesto. Wystarczy zblendować je z bazylią, czosnkiem, twardym serem i dużą ilością świeżej bazylii. Ich delikatny, maślany smak sprawi, że w makaronach pojawi się nutka słodyczy oraz zaskakującego aromatu. Pyszne i sycące!

Słodkości z pistacjami

W Putce doceniamy pistacje, lubimy ich oryginalny smak i często dodajemy je do różnych produktów. Zazwyczaj są to słodycze, np. bezglutenowe Ptysie Pistacjowe wypełnione kremem o tym smaku. Zapewniamy, że na jednym nie skończysz! Dla tych, którzy lubią nieco bardziej okazałe łakocie, mamy Pistacjowe Pączki – bezglutenowe i tradycyjne. Nasi Klienci zajadają się nimi cały rok, nie tylko w tłusty czwartek.

rogaliki z pistacją Putka

Na śniadanie dla Ciebie i Twoich bliskich polecamy Pistacjowe Rogaliki przygotowane na bazie francuskiego ciasta i masła. Klasyczne, aromatyczne, świetne także do popołudniowej kawy. Warto spróbować!

Jeśli lubisz zjeść coś na mieście, to zapraszamy na nasz bananowy Omlet z Kremem Pistacjowym. Sycący, aromatyczny, słodki – idealny na dobry początek dnia.

Na specjalne okazje polecamy Bezglutenowy Tort pistacjowo-malinowy, a słodkie chwile codzienności uświetni Torcik Pistacjowy .Każdy z nich na pewno spełni Twoje oczekiwania. Niekwestionowanym bohaterem większych i mniejszych spotkań będzie nasze wyjątkowe Panettone z Pistacjami.

rogaliki z pistacją Putka

Panettone to włoskie ciasto, które wpisało się w rzemieślniczą tradycję Piekarni Cukierni Putka. Proces przygotowania tego specjału jest niezwykle wymagający i czasochłonny. Produkcją zajmuje się jedynie kilku specjalnie przeszkolonych cukierników, którzy starannie wyrabiają ciasto, doglądają podczas wyrastania i delikatne łączą je z aksamitnym kremem pistacjowym. Po wypieczeniu i ostudzeniu kopułka babki zanurzana jest w białej polewie z pistacjową nutą, a na końcu posypywana pokruszonymi orzeszkami. Wykwintna wersja z pistacjami, podobnie jak tradycyjne Panettone, najlepsze cechy dziedziczy po „Matce” (liczący sobie ponad 100 lat zaczyn drożdżowy rodem z Mediolanu).

Sprawdź, jaki jest proces powstawania tego włoskiego ciasta i podziel się jego smakiem z innymi!

Pistacje o każdej porze roku

Pistacje sprowadzane są do nas zazwyczaj z USA, Turcji i Iranu, dzięki temu dostępne są przez cały rok. Zachęcamy, by wybierać te naturalne, bez dodatków – wówczas są najbardziej wartościowe. Jeśli chodzi o ich zastosowanie w kuchni, są źródłem wszelkiej przyjemności – inspirują, smakują i podbijają walory estetyczne każdej potrawy.