Często wśród rodziców pojawia się pytanie, jakie pieczywo wybrać dla dziecka? W dziecięcym menu nie może zabraknąć produktów pełnoziarnistych, które są bogatym źródłem m.in. witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Produkty zbożowe, pełnoziarniste zawierają najwięcej pirydoksyny, czyli witaminy B6, która odpowiada za pracę całego układu nerwowego, w tym mózgu.
W tym artykule znajdziesz informacje:
Produkty pełnoziarniste wpływają na poprawę odporności, a także zapewniają ochronę antyoksydacyjną, dzięki której można zbudować ochronną tarczę przed wolnymi rodnikami, które powstają w wyniku stresu lub wzmożonej aktywności fizycznej.
Poza tym zawierają trzy razy więcej cynku, żelaza i selenu niż produkty białe (bardziej oczyszczone). Możemy zaproponować dziecku:
Te produkty zawierają całe bogactwo wcześniej wspomnianych wartości odżywczych i śmiało można je podawać starszym dzieciom. Najlepiej zabrać pociechy ze sobą do piekarni, by same wskazały, na jakie pieczywo mają ochotę.
Czy to jednak oznacza, że nasze dziecko powinno jeść tylko ciemne pieczywo? Otóż nie. Dzieci częściej sięgają po białe bułki, bo są neutralne w smaku. Dlatego dobrym wyborem może być Kajzerka z prostym składem: mąka pszenna, olej, drożdże, sól, cukier, woda. Żadnych magicznych dodatków.
Taka bułeczka może być śmiało podana maluszkowi, który dopiero zaczyna swoją przygodę z gryzieniem bardziej stałych pokarmów. Najczęściej odbywa się to miedzy 6 a 10 miesiącem życia. Jednak jest to kwestia bardzo indywidualna i zależy w pełni od rodzica.
Z kolei jeśli chodzi o znajdujące się najwyżej w rankingu wartości odżywczych razowe pieczywo, dobrze jest je włączyć do diety po ukończeniu pierwszego roku życia.
W trochę późniejszym okresie polecane jest także pieczywo z dodatkami, np. z sezamem, pestkami dyni czy ziarnami słonecznika, które są dodatkowym źródłem witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dla dzieci czy też pozostałych konsumentów zmagających się z nadwagą lub cukrzycą polecamy Bułkę BETA. To bułka pszenna o niskim indeksie glikemicznym (IG 49) z dodatkiem ziaren owsa oraz mąki uzyskanej z zewnętrznej warstwy ziaren owsa. Zawiera rozpuszczalny błonnik pokarmowy – beta-glukan, który ma dobroczynny wpływ na organizm: m.in. obniża poziom cholesterolu, zmniejsza wchłanianie tłuszczów, wywołuje uczucie sytości.
Przy zakupie każdego produktu warto czytać etykiety i sprawdzać wartość odżywczą. Może się ona różnić w zależności od rodzaju pieczywa. Są różne receptury, a przez to inne proporcje poszczególnych składników. Inna może być zawartość mąki, jej rodzaj, ilość cukru, soli, tłuszczu czy innych składników użytych do produkcji. Pieczywo stanowi jeden z podstawowych elementów codziennej diety zarówno dziecka jak i dorosłego, więc warto, by było naprawdę dobrej jakości.
Pieczywo wypiekane z ziaren zbóż zawiera takie składniki jak: węglowodany, białka, aminokwasy, tłuszcze, błonnik, duże ilości potasu, fosforu i magnezu, małe ilości wapnia i sodu, znaczne ilości witamin z grupy B oraz witaminy A. W jednej kromce dobrego pieczywa możemy dostarczyć dziecku mnóstwo wartości odżywczych.
Wybierając pieczywo dla dziecka, trzeba zwrócić uwagę, czy w składzie nie znajdują się konserwanty, polepszacze lub środki antypleśniowe. Warto też spojrzeć na datę ważności. Niekoniecznie atutem będzie długi termin do spożycia.
Jak już wybierzemy odpowiednie dla nas pieczywo i wrócimy do domu, to powinniśmy zwrócić uwagę na sposób przechowywania. Pieczywo najlepiej trzymać w chlebaku z wywietrznikami, w lnianym woreczku lub ściereczce.
Jeśli natomiast gdzieś wyjeżdżasz lub z jakiegoś innego powodu nie zdążysz zjeść kupionego pieczywa, to zawsze możesz je zamrozić. Po rozmrożeniu podgrzej je w tosterze – będzie smakowało wyśmienicie!
Produkty użyte w inspiracji