Przygotowanie lunchboxu bez glutenu może być prawdziwym wyzwaniem. Wiedzą o tym rodzice dzieci z nietolerancją glutenu oraz chorobami glutenozależnymi. Dieta bezglutenowa jest wymagająca, ale nie musi oznaczać rezygnacji z pieczywa czy słodkości. To dobra wiadomość nie tylko dla najmłodszych, bowiem nietolerancja glutenu może objawić się w każdym wieku. By cieszyć się smakami świeżych wypieków, wystarczy odwiedzić Piekarnię Cukiernię Putka lub zamówić coś online. W bogatej ofercie tej rodzinnej firmy ze stuletnią tradycją znajduje się ponad dwadzieścia produktów bezglutenowych m.in. chleby, bułki, przekąski, drożdżówki, ciasta, a także wypieki okazjonalne takie jak torty czy świąteczne pierniki. Jeśli sięgniecie po apetyczne pieczywo i dołożycie do niego nieco inwencji twórczej, przygotowanie lunchboxu do szkoły okaże się dziecinnie proste.
W tym artykule znajdziecie:
Bułka była niezłym hitem nie tylko w szkole. Wystarczyło dodać wykałaczki i mamy zupełnie inny odbiór zwykłej kanapki.
Jeśli lubicie potwory, koniecznie odwiedźcie stronę Putwory, na której poczytacie śmieszne i straszne przygody o trzech Putworach, które dotarły do Piekarni Putka.
Pokrój bułkę na cienkie kawałki i układaj po 2–3 w wysmarowanej masłem formie na babeczki.
W misce roztrzep 2 jajka, dodaj łyżkę śmietany i łyżkę startej mozzarelli. Dosyp ulubione zioła i suszone pomidory. Tak przygotowaną masę wlej do foremek wyłożonych wcześniej bułką.
Piecz przez 10–15 minut w temperaturze 175–180 stopni C.
Dodatkowo:
Przepis:
1. Ciecierzycę wraz z przyprawami oraz czosnkiem zblenduj. Mogą zostać wyczuwalne grudki.
2. Dodaj do masy jajko oraz startą marchewkę. Wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę z ciecierzycy lub bułkę oraz posiekaną kolendrę do uzyskania masy jak na kotlety mielone.
3. Powstałą masę łatwo uformujesz w kotlety. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub mąki.
4. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i smaż burgery z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Można też piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C.
Składniki na 9 większych lub 12 standardowych babeczek
Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.
Jesienna wersja past do chleba to moje ubiegłoroczne odkrycie. Hummus z pieczoną dynią z kurkumą i imbirem podbił nasze serca.
Gwiezdne kanapki wycięte zwykłą foremką do ciastek.
Składniki:
Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, oprócz pestek dyni. Pestki dodaj w całości na koniec. Ja dodaję czasami jeszcze czarnuszkę, bo u nas dzieciaki uwielbiają te ziarna.
Składniki na ciasto naleśnikowe bez glutenu:
Dodatkowo masło orzechowe, banany i opcjonalnie owoce liofilizowane do posypania przed podaniem.
Kiedy naleśniki trochę przestygną, rozsmaruj na każdym masło orzechowe, ułóż banana i zawiń. Pokrój na kawałki jak sushi. Idealna propozycja na lunchbox do szkoły bez glutenu lub bezglutenowe śniadanie.
Produkty użyte w inspiracji