Kochamy wypiekać

Lunchbox bez glutenu – pomysły na drugie śniadanie do szkoły

Przygotowanie lunchboxu bez glutenu może być prawdziwym wyzwaniem. Wiedzą o tym rodzice dzieci z nietolerancją glutenu oraz chorobami glutenozależnymi. Dieta bezglutenowa jest wymagająca, ale nie musi oznaczać rezygnacji z pieczywa czy słodkości. To dobra wiadomość nie tylko dla najmłodszych, bowiem  nietolerancja glutenu może objawić się w każdym wieku.  By cieszyć się smakami świeżych wypieków, wystarczy odwiedzić Piekarnię Cukiernię Putka lub zamówić coś online. W bogatej ofercie tej rodzinnej firmy ze stuletnią tradycją znajduje się ponad dwadzieścia produktów bezglutenowych m.in. chleby, bułki, przekąski, drożdżówki, ciasta, a także wypieki okazjonalne takie jak torty czy świąteczne pierniki. Jeśli sięgniecie po apetyczne pieczywo i dołożycie do niego nieco inwencji twórczej, przygotowanie lunchboxu do szkoły okaże się dziecinnie proste.

W tym artykule znajdziecie:

  • pomysły na lunchbox do szkoły bez glutenu,
  • przepisy na:
    1. Muffinki z bezglutenowej Bułki Wyborowej Putka z jajkiem, serem i suszonymi pomidorami,
    2. Kotlety z ciecierzycy,
    3. Chlebowe babeczki bez glutenu ze śliwkami,
    4. Pasta z pieczonej dyni z imbirem i pestkami dyni,
    5. Naleśniki bez glutenu.

Lunchbox do szkoły bez glutenu – tydzień I

1. Poniedziałek

  • Bezglutenowa Bułka z Ziarnami z humusem, rzodkiewką i rukolą
  • Truskawkowa kulka mocy
  • Marchewki i jabłko
Lunchbox do szkoły bez glutenu śniadanie

Bułka była niezłym hitem nie tylko w szkole. Wystarczyło dodać wykałaczki i mamy zupełnie inny odbiór zwykłej kanapki.
Jeśli lubicie potwory, koniecznie odwiedźcie stronę Putwory, na której poczytacie śmieszne i straszne przygody o trzech Putworach, które dotarły do Piekarni Putka.

Lunchbox do szkoły bez glutenu śniadanie putka

2. Wtorek

  • Muffinki z bezglutenowej Bułki Wyborowej Putka z jajkiem, serem i suszonymi pomidorami
  • Kawałek obłędnego Bezglutenowego Brownie Putka
  • figa, marchewka i migdały

Pokrój bułkę na cienkie kawałki i układaj po 2–3 w wysmarowanej masłem formie na babeczki.

W misce roztrzep 2 jajka, dodaj łyżkę śmietany i łyżkę startej mozzarelli. Dosyp ulubione zioła i suszone pomidory. Tak przygotowaną masę wlej do foremek wyłożonych wcześniej bułką.

Piecz przez 10–15 minut w temperaturze 175–180 stopni C.

Lunchbox do szkoły bez glutenu

3. Środa

Lunchbox do szkoły bez glutenu
putka bez glutenu

4. Czwartek

  • Gofry gryczane wg mojego przepisu
  • Mieszanka bakalii, które lubią dzieci
  • Ulubione owoce  – u nas maliny
gofry bez glutenu

5. Piątek

  • Burger bez glutenu z warzywnym kotletem z ciecierzycy Bezglutenowa Bułka Szkolna Putka oraz domowe kotlety z ciecierzycy – przepis poniżej
  • Śliwki
  • Kokosowa kulka mocy
  • Owoce liofilizowane do pochrupania między zajęciami
lunchbox do szkoły bez glutenu

Kotlety z ciecierzycy do burgera – 2 sztuki

  • 250 g  ciecierzycy z puszki
  • 1 marchewka starta na grubych oczkach
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • duża szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1–3 łyżki mąki z ciecierzycy lub bułki tartej bez glutenu
  • świeża kolendra

Dodatkowo:

  • 2 liście sałaty
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki majonezu i keczupu z cukinii

    Przepis:
    1. Ciecierzycę wraz z przyprawami oraz czosnkiem zblenduj. Mogą zostać wyczuwalne grudki.
    2. Dodaj do masy jajko oraz startą marchewkę. Wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę z ciecierzycy lub bułkę oraz posiekaną kolendrę do uzyskania masy jak na kotlety mielone.
    3. Powstałą masę łatwo uformujesz w kotlety. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub mąki.
    4. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i smaż burgery z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Można też piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C.

Lunchbox do szkoły bez glutenu – tydzień II

1. Poniedziałek

  • Chlebowe babeczki bez glutenu ze śliwkami
  • Marchewka i papryka w słupkach
  • Hummus z czarnuszką
zero waste chleb

Składniki na 9 większych lub 12 standardowych babeczek

  • 3 szklanki pokruszonych resztek pieczywa bezglutenowego (wykorzystuję resztki z chlebowych wycinanek –1,5 szklanki pokrojonego bezglutenowego Chleba Rustykalnego
    i 1,5 szklanki Bezglutenowego Chleba Owsianego Putka)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 2 jajka
  • 1 bardzo dojrzały banan (opcjonalnie, u mnie jest, bo akurat leżał samotny)
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3–4 pokrojone w kostkę śliwki

Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.

  • Pieczywo pokrusz, pokrój i odłóż do miski.
  • W jednej misce ubij jajka z cukrem i dodaj rozgniecionego dojrzałego banana.
  • Wysmaruj blachę na babeczki masłem.
  • Do przygotowanej masy jajecznej dodaj masło i wymieszaj na gładką masę.
  • Do tak przygotowanej masy dodaj pokruszony chleb i wymieszaj całość łyżką.
  • Dodaj pokrojone śliwki i wymieszaj.
  • Do każdej foremki nałóż ciasto, wypełniając ¾ wysokości foremki.
  • Piecz około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
co zrobić zczerstwym chlebem

2. Wtorek

lunchbox do szkoły bez glutenu

Jesienna wersja past do chleba to moje ubiegłoroczne odkrycie. Hummus z pieczoną dynią z kurkumą i imbirem podbił nasze serca.
Gwiezdne kanapki wycięte zwykłą foremką do ciastek.

Pasta z pieczonej dyni z imbirem i pestkami dyni

Składniki:

  • 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni hokkaido
  • 1 łyżka kurkumy w proszku – jeśli masz świeży korzeń, będzie jeszcze bardziej aromatycznie
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kminu (kmin rzymski)
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy gotowanej na parze
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3–4 łyżki tahini
  • uprażone pestki dyni

Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, oprócz pestek dyni. Pestki dodaj w całości na koniec. Ja dodaję czasami jeszcze czarnuszkę, bo u nas dzieciaki uwielbiają te ziarna.

lunchbox do szkoły bez glutenu

3. Środa

  • 5 racuchów jaglanych wg przepisu na placki jaglane
  • domowy mus jabłkowy
  • 1/2 kiwi
  • 1/2 papryki pokrojonej w słupki
  • 5–6 pomidorków koktajlowych
placki jaglane bez glutenu

4. Czwartek

  • Naleśniki bez glutenu z bananem i kremem orzechowym
  • Sezonowe owoce (śliwki) oraz warzywa – papryka i marchewka
  • Bezglutenowe Ciasto Zebra
lunchbox do szkoły bez glutenu
naleśniki bez glutenu

Składniki na ciasto naleśnikowe bez glutenu:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • ½ szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo masło orzechowe, banany i opcjonalnie owoce liofilizowane do posypania przed podaniem.

Przygotowanie ciasta na naleśniki:

  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce rózgą kuchenną i zostaw ciasto na 15 minut.
  • Smaż na rozgrzanej patelni.
  • Możesz je podawać np. z domową nutellą, konfiturą lub zrobić z nich pyszne sushi naleśniki.

Kiedy naleśniki trochę przestygną, rozsmaruj na każdym masło orzechowe, ułóż banana i zawiń. Pokrój na kawałki jak sushi. Idealna propozycja na lunchbox do szkoły bez glutenu lub bezglutenowe śniadanie.

5. Piątek

  • Putworne łapy dinozaura z Bezglutenowego Chleba Rustykalnego Putka z pastą marchewkową
  • Ugotowane jajko w kształcie serca
  • Papryka w kawałkach
  • Śliwka oraz daktyle
lunchbox do szkoły bez glutenu