Kochamy wypiekać

Karnawałowe kreacje pieczywa

Początek roku to dla wielu osób czas zimowego świętowania.

Niekwestionowanymi bohaterami karnawału są oczywiście faworki oraz pączki, ale ogromnym powodzeniem w tym okresie cieszą się także przekąski. Do ich przygotowania warto sięgnąć po pieczywo. Kojarzone zwykle z kanapkami bułki oraz chleby stanowią znakomity składnik ciekawych dań, które przełamią monotonię jadłospisu i będą pysznym dodatkiem do spotkań w mniejszym lub większym gronie.

Naszym Klientom polecamy proste, a zarazem niecodzienne przekąski wykonane na bazie pieczywa od Putki m.in. Chleba Razowego z Miodem BIO, Bagietki Szefa czy Chałki. Przedstawione przepisy stanowią jedynie inspirację do karnawałowego menu, którego różnorodność zależy od kreatywności gospodarza i preferencji żywieniowych gości.

W tym artykule znajdziesz przepisy na:

  • dyniowe ciasteczka z chałki,
  • egzotyczny tatar śledziowy,
  • zapiekane koszyczki z salami.

Po składniki do poszczególnych dań oraz gotowe smakołyki, np. Przekąskę z Pieczarkami, zapraszamy do naszych piekarni stacjonarnych lub Putki Online.

Dyniowe ciasteczka z chałki

SKŁADNIKI:

  • 250–300 g Chałki PUTKA
  • 100 g masła
  • 150 g obranej dyni hokkaido
  • 1 banan
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Chałkę miksujemy, dynię ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajko blendujemy z bananem oraz masłem orzechowym. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, roztopione masło, chałkę, dynię, żurawinę i orzechy. Dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 cm odległości. Ciasteczka lekko spłaszczamy dłonią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez około 20-25 minut, aż zaczną się rumienić. Ciasteczka najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Egzotyczny tatar śledziowy

SKŁADNIKI:

  • kilka kromek chleba Razowego z Miodem BIO PUTKA
  • 2 filety śledziowe à la matjas w oleju
  • 1/2 niedużego mango
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pietruszka ozdobna

PRZYGOTOWANIE:

Filety śledziowe wyjmujemy z oleju, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie drobno siekamy. Mango, cebulę oraz awokado kroimy w drobną kosteczkę. Posiekane awokado skrapiamy sokiem z limonki. Tak przygotowane składniki doprawiamy pieprzem oraz łączymy z olejem rzepakowym. Gotowy tatar wykładamy na kromki chleba i dekorujemy pietruszką.

Zapiekane koszyczki z salami

SKŁADNIKI:

  • 3/4 Bagietki Szefa PUTKA
  • 150-200 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 8-10 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 nieduża gruszka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/3 szklanki prażonych solonych migdałów
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • listki oregano do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Świeżą Bagietkę Szefa z odciętymi piętkami przekrawamy na 3 równe paluchy, które dokładnie wydrążamy. Suszone pomidory kroimy na cieniutkie paseczki i dokładnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Gruszkę kroimy w cienkie, krótkie paseczki i  skrapiamy sokiem z cytryny. Migdały i rodzynki drobno siekamy. Tak przygotowane składniki łączymy z serkiem śmietankowy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Farszem napełniamy bagietki, następnie kroimy bardzo ostrym nożem na talarki. Całość dekorujemy listkami oregano.