Początek roku to dla wielu osób czas zimowego świętowania.
Niekwestionowanymi bohaterami karnawału są oczywiście faworki oraz pączki, ale ogromnym powodzeniem w tym okresie cieszą się także przekąski. Do ich przygotowania warto sięgnąć po pieczywo. Kojarzone zwykle z kanapkami bułki oraz chleby stanowią znakomity składnik ciekawych dań, które przełamią monotonię jadłospisu i będą pysznym dodatkiem do spotkań w mniejszym lub większym gronie.
Naszym Klientom polecamy proste, a zarazem niecodzienne przekąski wykonane na bazie pieczywa od Putki m.in. Chleba Razowego z Miodem BIO, Bagietki Szefa czy Chałki. Przedstawione przepisy stanowią jedynie inspirację do karnawałowego menu, którego różnorodność zależy od kreatywności gospodarza i preferencji żywieniowych gości.
W tym artykule znajdziesz przepisy na:
Po składniki do poszczególnych dań oraz gotowe smakołyki, np. Przekąskę z Pieczarkami, zapraszamy do naszych piekarni stacjonarnych lub Putki Online.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Chałkę miksujemy, dynię ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajko blendujemy z bananem oraz masłem orzechowym. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, roztopione masło, chałkę, dynię, żurawinę i orzechy. Dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 cm odległości. Ciasteczka lekko spłaszczamy dłonią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez około 20-25 minut, aż zaczną się rumienić. Ciasteczka najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Filety śledziowe wyjmujemy z oleju, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie drobno siekamy. Mango, cebulę oraz awokado kroimy w drobną kosteczkę. Posiekane awokado skrapiamy sokiem z limonki. Tak przygotowane składniki doprawiamy pieprzem oraz łączymy z olejem rzepakowym. Gotowy tatar wykładamy na kromki chleba i dekorujemy pietruszką.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Świeżą Bagietkę Szefa z odciętymi piętkami przekrawamy na 3 równe paluchy, które dokładnie wydrążamy. Suszone pomidory kroimy na cieniutkie paseczki i dokładnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Gruszkę kroimy w cienkie, krótkie paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Migdały i rodzynki drobno siekamy. Tak przygotowane składniki łączymy z serkiem śmietankowy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Farszem napełniamy bagietki, następnie kroimy bardzo ostrym nożem na talarki. Całość dekorujemy listkami oregano.
Produkty użyte w inspiracji