Szukasz pomysłu na weekendowe śniadanie? Skorzystaj z naszych przepisów i przygotuj tosty w stylu francuskim! Są proste w przygotowaniu i smakują znakomicie.
W tym artykule znajdziesz:
Croque monsieur i jej siostra – croque madame to klasyka kuchni francuskiej. Nazywane „chrupiącym panem” i „chrupiącą panią” stanowią doskonały pomysł na śniadanie lub przekąskę. Croque monsiuer to kanapka z szynką, serem i sosem beszamelowym, apetycznie zrumieniona w piekarniku. Jego żeńska wersja wzbogacona jest dodatkowo o jajko sadzone ułożone na wierzchu, które przypomina kapelusz – stąd wzięła się nazwa tego tosta.
Składniki na 2 porcje:
Sposób wykonania:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Gotować przez minutę. Stopniowo dodawać zimne mleko, cały czas mieszając. Gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu, pamiętając cały czas o mieszaniu do momentu, aż beszamel zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia i doprawić odrobiną soli, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodać 1/3 sera i wymieszać do rozpuszczenia.
Dwie kromki chleba posmarować musztardą francuską, a pozostałe dwie połową beszamelu. Na stronie posmarowanej beszamelem ułożyć szynkę i przykryć kromkami posmarowanymi musztardą. Zewnętrzne strony kanapek posmarować masłem.
Ułożyć kanapki na patelni i obsmażyć na chrupiąco – 2 minuty z każdej strony. Posmarować z wierzchu pozostałym beszamelem i posypać pozostałym serem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut, aż ser się rozpuści.
W międzyczasie usmażyć na maśle 2 jajka sadzone. Delikatnie doprawić je solą i pieprzem. Gdy kanapki będą gotowe, ułożyć na wierzchu po jajku sadzonym i od razu podawać.
Croque monsieur oraz croque madame przygotowuje się na pieczywie tostowym, brioszce, chałce lub wiejskim chlebie na zakwasie. Nasza propozycja pieczywa to Chleb Wiejski – ma wyrazisty smak i znakomicie pasuje do francuskich kanapek. Szynka powinna być gotowana, niewędzona. Jeśli chodzi o ser, doskonale sprawdzą się sery szwajcarskie, takie jak ementaler lub gruyere albo francuski ser comte.
Do przygotowania tostów francuskich warto wykorzystać czerstwą Chałkę, która mięknie namoczona w mieszance jajek i mleka lub śmietanki. Świeża chałka mogłaby się rozpaść w tej smakowitej kąpieli. Tak naprawdę do przygotowania tostów można wykorzystać każde „miękkie pieczywo”, które mamy akurat w chlebaku, choćby takie jak Bułka Wrocławska (zamów online) czy zwykła Kajzerka. Tosty można dodatkowo doprawić cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem lub wanilią. Sposobów na podanie tostów francuskich jest bardzo wiele i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Sos czekoladowy, cukier puder, konfitura, duszone owoce, masło i syrop klonowy, a może masło orzechowe? Dziś proponujemy tosty francuskie w wersji najprostszej, z dodatkiem świeżych owoców i miodu.
Składniki na 2 porcje:
Sposób wykonania:
Do szerokiej, płaskiej miski wbić jajka, dodać mleko, cynamon, gałkę muszkatołową oraz opcjonalnie ekstrakt z wanilii. Wymieszać przy pomocy trzepaczki lub widelca.
Chałkę pokroić na grube kromki. Maczać z obu stron w mieszance mleczno-jajecznej, następnie układać na patelni z roztopionym masłem. Smażyć w dwóch partiach z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu po ok. 2-3 minuty na stronę.
Gotowe tosty francuskie ułożyć na talerzu. Podawać od razu ze świeżymi owocami polane ulubionym sosem, miodem, syropem daktylowym czy z agawy.
Produkty użyte w inspiracji