Babka drożdżowa to wręcz idealny wypiek. Nadaje się jako poczęstunek dla gości, jako przekąska do popołudniowej kawy, jako deser dla dzieci. Jest ozdobą stołów – na przykład w Wielkanoc. Puszysta, delikatna, wysoka, pachnąca, elastyczna. Z łatwo dostępnych składników. Znana od zawsze, lubiana przez pokolenia. Jej ogromnym plusem jest to, że można ją urozmaicać wedle uznania – począwszy od dodawania różnych suszonych owoców, orzechów czy nawet… egzotycznych przypraw, o czym będzie nieco później.
Nie trzeba do niej wymyślnych urządzeń czy znajomości skomplikowanych procedur cukierniczych. Wystarczy duża miska, mniejsza miseczka, garnek, forma do babki, drewniana łyżka i nasz przepis.
W tym artykule znajdziesz:
Zachęcamy, by przed rozpoczęciem pracy nad babką dokładnie przeczytać ten artykuł. Znajdziesz w nim bowiem listę błędów, których musisz unikać, jeśli chcesz, by ciasto wyszło naprawdę perfekcyjnie!
Do stworzenia babki potrzebujesz trzech elementów:
– mąka – 500g
– drożdże – 50g (jeśli używasz suszonych – 14g)
– mleko – 250ml
– jajka – 4 żółtek
– masło – 50g
– cukier – 100g
– sól – malutka szczypta
– cukier puder – 150g
– sok z jednej cytryny
– rodzynki – łyżka
– kandyzowana skórka pomarańczy – łyżka
– szafran – szczypta
– kruszone migdały – łyżka
Nim przystąpisz do przygotowywania babki, wyjmij wszystkie składniki z lodówki i odczekaj, aż nabiorą temperatury pokojowej – to bardzo ważna kwestia.
Rozkrusz w palcach drożdże do szklanki, dodaj łyżkę cukru, łyżkę lekko podgrzanego mleka i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn mógł nieco podrosnąć. Potrwa to około 10-15 minut. Jeśli używasz drożdży instant – pomiń ten krok, a suszone drożdże dodaj bezpośrednio do ciasta w punkcie 3.
W trakcie, gdy czekasz na rozczyn, podgrzej mleko (niech nie będzie wrzące, a jedynie nieco ciepłe), a masło rozpuść – możesz to zrobić na przykład w kuchence mikrofalowej albo w garnku na bardzo małym ogniu. Oba składniki, rzecz jasna, osobno.
Do dużej miski wbij żółtka i wsyp cukier. Ucieraj na gładką masę, choć nie martw się, jeśli cukier nie rozpuści się całkowicie. Następnie dodaj mąkę, a do tego, partiami, ciepłe mleko i roztopione masło. Na koniec dołóż gotowy, wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i przystąp do wyrabiania ciasta.
Należy porządnie ugniatać ciasto przez około 10-15 minut. Możesz zrobić to ręcznie albo za pomocą robota kuchennego. Na koniec ciasto powinno być sprężyste i miękkie. Dopiero wtedy możesz dołożyć opcjonalne składniki, jeśli masz ochotę – szafran doda babce niespotykanego aromatu, rodzynki, orzechy czy skórka pomarańczowa urozmaicą smak wypieku. Zdecydowanie polecamy użycie tej ostatniej!
Przykryj miskę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę. Pod koniec upływu tego czasu, możesz już nagrzewać piekarnik do 180 stopni grzaniem góra-dół.
Po godzinie wyciągnij ciasto z miski, krótko wyrób je raz jeszcze i umieść w natłuszczonej masłem formie do, mniej więcej, 1/3 jej wysokości.
W piekarniku babka powinna spędzić około 35-40 minut.
Gdy babka się upiecze, przygotuj lukier – do cukru pudru dodawaj po łyżeczce lekko podgrzanego soku wyciśniętego z cytryny i ucieraj, nim nie nabierze pożądanej konsystencji. By udekorować babkę, musisz odczekać, aż ta wystygnie – lukier należy zrobić odpowiednio późno, by nie zdążył zastygnąć w misce.
Na bazie własnych doświadczeń, chcemy udzielić Ci kilku bezcennych rad – oto popularne błędy i metody, jak ich uniknąć.
Przyczyn jest kilka. Albo dodane mleko było zbyt gorące, przez co drożdże się dezaktywowały, albo miejsce, w którym rosły, mogło być zbyt chłodne (dlatego zimą polecamy umieścić rozczyn obok np. kaloryfera). Trzecią możliwością jest ta, że rozczyn czekał zbyt długo i zdążył skwaśnieć i opaść. Mleko użyte do rozczynu powinno mieć maksymalnie 40 stopni, a czas wyrastania trwać nie więcej niż 20 minut – dla pewności.
Tutaj powodem jest najczęściej zbyt długie wyrastanie ciasta. Trzymaj się czasów podanych w przepisie, a unikniesz tego, że babka „przerośnie”, przez co staje się za lekka i wątła, by móc utrzymać kształt i strukturę. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika. Różnica temperatur może sprawić, że praca pójdzie na marne, a babka postanowi opaść. Co więcej – na ostatnie kilka minut (3-4) możesz podnieść temperaturę pieczenia, a studzić babkę nie na zewnątrz, a wciąż w piekarniku, tylko przy uchylonych drzwiczkach.
Cóż, ten problem to zmora nawet najlepszych cukierników. Największe ryzyko stwarza:
Zakalca, niestety, nie da się „dopiec” ani uratować, ale przy naszym przepisie nie powinien się on pojawić – wystarczy przestrzegać kilku podanych wyżej zasad.
Jeżeli jednak w najbliższym czasie nie uda ci się wygospodarować czasu na domowe wypieki, zapraszamy do Piekarni Cukierni Putka. U nas każdego dnia znajdziesz świeżutkie, przepyszne ciasta, które wyrabiają mistrzowie fachu, cukiernicy z wieloletnim stażem pracy. Wśród słodkości polecamy dostępne w stałej ofercie Ciasto Drożdżowe a także wypieki okazjonalne – babkę drożdżową czy babkę wielkanocną.
Na specjalną uwagę zasługuje babka Panettone, czyli tradycyjne włoskie ciasto, które podbiło serca także naszych Klientów. Ta wyjątkowa, kopułkowata babka powstaje z zaledwie kilku naturalnych składników, a urzeka bogactwem smaku. Wypiekana jest na bazie zaczynu drożdżowego tzw. „matki”. Nasza „matka” liczy sobie ponad 100 lat i pochodzi z Mediolanu. Proces przygotowania panettone jest niezwykle wymagający i czasochłonny (trwa ponad dwie doby). Produkcją zajmuje się jedynie czterech specjalnie przeszkolonych cukierników, którzy starannie wyrabiają ciasto, doglądają je podczas wyrastania, stopniowo łączą kolejne składniki – mąkę z wodą, cukrem, masłem, żółtkami, miodem, wanilią oraz startą skórką ze świeżych cytryn i pomarańczy, by na koniec udekorować babkę glazurą z białek i mielonych migdałów. Po upieczeniu gorące baby panettone są odwracane i wieszane na specjalnych drutach. Dzięki temu zabiegowi ciasto pozostaje delikatne oraz zachowuje charakterystyczny kształt.
Przeczytaj więcej na temat: Panettone – włoska babka, którą mało kto potrafi samodzielnie zrobić. Gdzie ją kupić i z czym podawać?
Mamy nadzieję, że nasza wiedza i doświadczenie, którymi się dzielimy, odkryją tajniki sztuki cukierniczej, a ciekawe przepisy będą dla Ciebie źródłem inspiracji. Powodzenia! 🙂
Produkty użyte w inspiracji