Burger czy hamburger to jedno z najbardziej znanych dań na świecie. Jednak nie zawsze musi to być pszenna bułka przełożona tradycyjnym kotletem z siekanej wołowiny. Przepis na klasycznego wołowego hamburgera w wersji bezglutenowej podawaliśmy w poprzednim artykule. Tym razem zachęcamy do eksperymentów w kuchni i przygotowania pysznych, domowych burgerów w różnych odsłonach. Kotlet rybny, lekki burger drobiowy, a może wege na bazie kaszy i warzyw? Znajdź swój idealny przepis na domowego burgera!
W tym artykule znajdziesz przepisy na:
Smacznego!
Burger rybny, nazywany również fishburgerem, to propozycja, która zachwyci dorosłych oraz dzieci. Do przygotowania burgera rybnego możemy wykorzystać delikatne białe mięso ryb – mintaja, miruny lub tilapii, a w bardziej eleganckiej wersji – krewetki czy kraba. Najlepszy dodatek do rybnego burgera to wyrazisty w smaku sos tatarski oraz warzywa, takie jak sałata i pomidory. Pszenną bułkę proponujemy zastąpić bogatą w błonnik pokarmowy Bułką Grahamką wypiekaną z grubo mielonej mąki pszennej.
Składniki na 2 porcje:
Sposób wykonania:
Filety rybne rozmrozić, umieścić w misie malaksera i zmiksować pulsacyjnie na małe kawałki. Dodać jajko, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i uformować dwa płaskie kotlety. Wstawić do lodówki na 20 minut. Posmarować mięso z obu stron olejem przy pomocy pędzelka. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni przez 5-8 minut na stronę.
W miedzyczasie przygotować sos tatarski. Cebulkę drobno posiekać na desce razem z ogórkiem konserwowym, kaparami i natką pietruszki. W misce wymieszać jogurt z majonezem, dodać posiekane warzywa i sok z cytryny. Doprawić pieprzem i wymieszać.
Bułki Grahamki przekroić na pół i wstawić na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180°C, aby się podgrzały i stały lekko chrupiące.
W bułkach umieścić liście sałaty, burgery rybne, plastry pomidora oraz sos tatarski. Podawać od razu.
Burger drobiowy to lżejsza alternatywa dla tradycyjnego hamburgera. Delikatne mięso kurczaka lub indyka warto dobrze doprawić, na przykład ostrą musztardą, mieloną papryką, czosnkiem czy ziołami. By stworzyć burgera w stylu greckim, zamiast sosu majonezowego przygotuj sos tzatziki na bazie jogurtu naturalnego i ogórka. Burgera drobiowego podaj w Bułce Beta (IG 49) z dodatkiem beta-glukanów pochodzących z owsa. Bułka jest duża, ma okrągły kształt i miękki środek, dlatego jest świetną, bogatszą w błonnik i białko alternatywą dla tradycyjnej bułki hamburgerowej.
Składniki na 2 porcje:
Sposób wykonania:
W misce wymieszać mięso z kurczaka z posiekanymi ziołami, musztardą oraz solą i pieprzem. Dodać jajko i bułkę tartą. Dobrze wyrobić i uformować dwa płaskie, okrągłe kotlety. Posmarować je oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka. Dobrze rozgrzać grillową patelnię, ułożyć na niej burgery i smażyć z obu stron łącznie około 15 minut.
W międzyczasie ogórek zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach. Posypać szczyptą soli i odstawić na 5 minut. Odcisnąć z wydzielonego soku. Do ogórka dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i jogurt grecki, wymieszać.
Bułki Beta przekroić na pół i wstawić na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180°C, aby się podgrzały i stały lekko chrupiące.
Bułki posmarować sosem tzatziki, ułożyć burgery z kurczaka oraz warzywa – liście sałaty, plastry ogórka i pomidora. Podawać od razu.
Wegetariańskie burgery stały się obecnie równie popularne, co te z mięsa. Możemy wybierać spośród bardzo wielu wariantów, bazujących na różnego rodzaju warzywach, roślinach strączkowych, kaszach i ryżu oraz tofu. Kolorowe, wegetariańskie burgery z marchewki, brokułów czy buraka urzekają swoimi żywymi kolorami i apetycznym wyglądem. Skorzystaj z naszego przepisu na burgera z buraków i kaszy jaglanej z dodatkiem sezamu i płatków owsianych, a jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat diety wegańskiej, przeczytaj nasz wpis: Weganizm – jak skomponować zdrową dietę roślinną. Wege burgery proponujemy podać w bułce z dodatkiem ziaren, takiej jak Bułka Dyniowo-Słonecznikowa, Bajgiel z Kiełkami i Sezamem czy Bajgiel Rustiko (zamów online). Do przygotowania burgerów można również wykorzystać pieczywo bezglutenowe, np. Bezglutenową Bułkę do Hamburgerów.
Składniki na 2 porcje:
Sposób wykonania:
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najlepiej zrobić to w rękawiczkach, ponieważ buraki barwią). Kaszę jaglaną umieścić na drobnym sitku i przelać wrzątkiem. Następnie przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki gorącej wody, posolić i gotować na małym ogniu, aż kasza jaglana wchłonie całą wodę. Ostudzić.
W międzyczasie w misce wymieszać starte buraki, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną cebulę i czosnek. Dodać sezam, płatki owsiane, jajko i natkę pietruszki lub koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić masę. Z masy uformować dwa płaskie kotlety, obtoczyć w sezamie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 200°C, obrócić w połowie pieczenia.
W miseczce wymieszać składniki sosu tahini.
Bułki Dyniowo-Słonecznikowe przekroić na pół i wstawić na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180°C, aby się podgrzały i stały lekko chrupiące.
Bułki posmarować sosem, następnie ułożyć w nich burgery wegetariańskie oraz dodatki: liście sałat, plastry awokado oraz kiełki. Podawać od razu.
Produkty użyte w inspiracji