Kwas chlebowy znany jest od X wieku. Początkowo był napojem ludzi ubogich, ale za sprawą swych cennych właściwości trafił także na stoły szlachty. Napój doskonale nawadnia organizm, gasi pragnienie w upalne dni, a do tego przyspiesza przemianę materii. Prozdrowotne właściwości zawdzięcza m.in. bogactwu witamin z grupy B oraz zawartości witaminy C i E. Jest także doskonałym źródłem selenu i cynku. Kwas chlebowy śmiało można traktować w kategorii napoju wspierającego naszą odporność. Z tego względu warto go pić nie tylko latem, ale także w okresie jesienno-zimowym. Nie dziwi więc fakt, że obecnie naturalny napój przeżywa swój renesans.
W tym artykule znajdziesz:
Dla mnie, jako dietetyka klinicznego, najciekawszy jest potencjał leczniczy kwasu chlebowego. Jako specjalista zawsze w pierwszej kolejności szukam naturalnych produktów, które pomogą pacjentom w leczeniu różnych jednostek chorobowych.
Kwas chlebowy jest probiotykiem, odbudowuje naturalną florę bakteryjną w jelitach. Zawarte w nim dobroczynne pałeczki kwasu mlekowego hamują rozwój patogennych organizmów. Przy takim wsparciu i zdrowej diecie możemy się uchronić przed przerostem złej flory bakteryjnej, czyli wszechobecnym SIBO. Napój sprawdzi się więc u pacjentów z dolegliwościami jelitowymi, którzy mają wskazania do diety lekkostrawnej. Będzie także doskonałym uzupełnieniem codziennego menu osób cierpiących z powodu nadkwasoty żołądka i zgagi. Ułatwia bowiem trawienie i przyspiesza metabolizm po spożyciu ciężkostrawnych posiłków.
Kwas chlebowy wspomaga jednak nie tylko działanie układu odpornościowego, ale także sercowo-naczyniowego. Dodatkowo zawarta w nim witamina B1 ma korzystny wpływ na wzrost i rozwój kości, dlatego możemy podawać go też dzieciom od 3 roku życia. Dla dorosłych kobiet przeważającym argumentem, by sięgnąć po ten wyjątkowy napój, będzie fakt, że zawiera on witaminę E, która zwalcza wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia.
Spożywanie kwasu chlebowego polecam także pacjentom cierpiącym na: migreny, bóle mięśniowe, grzybicę, cukrzycę, stwardnienie rozsiane, zaburzenia trawienia, artretyzm oraz choroby nowotworowe, chociaż oczywiście należy pamiętać, że w tym przypadku napój wspomaga, a nie leczy.
Kwas chlebowy do jadłospisu mogą włączyć także osoby będące na diecie redukcyjnej. Oczywiście nie zastąpi on wody i nie należy go tak traktować. Szklanka napoju stanowi mini posiłek, podobnie jak szklanka soku czy kawy z mlekiem. Ma jedynie 35 kcal w 250 ml, nie zawiera cukru, dlatego z powodzeniem mogą go pić osoby, które są w trakcie odchudzania.
Większość kwasów chlebowych dostępnych w sklepach zawiera ulepszacze, które mają zły wpływ na alergików. Szczęśliwie kwas chlebowy od Putki jest pozbawiony takich niespodzianek. Niemniej jednak zawsze czytajcie etykiety, zanim dokonacie zakupu!
Tradycyjny napój Dzień Dobry Kwas można kupić w Piekarniach Cukierniach Putka oraz online. Ten w stu procentach naturalny kwas o prostym składzie, bez dodatku cukru, powstaje we współpracy ze stowarzyszeniem Wolny Kraft, promującym polski kunszt rzemieślniczy. Do produkcji napoju wykorzystywany jest putkowy Chleb Razowy, który np. ze względu na niewłaściwą wagę, nie może trafić do sprzedaży. W ten sposób pieczywo otrzymuje drugie życie w kadzi rzemieślniczego browaru. Tym samym putkowy Kwas Chlebowy jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale też wpisuje się w filozofię zero waste.
Piekarnie Cukiernie Putka oferują także Kwas Chlebowy Dzień Dobry Zdrowie wzbogacony o imbir i melasę – naturalny słodzik pozyskiwany z owoców drzewa chleba świętojańskiego. Ciekawe dodatki zachęcają do spróbowania napoju o karmelowym smaku, przełamanym rozgrzewającym imbirem. Trudno mu się oprzeć! W tej odsłonie Kwas Chlebowy również jest produktem pasteryzowanym, bez dodatku cukru , konserwantów, sztucznych aromatów i barwników. Samo zdrowie!
Preferujesz wyraziste, naturalne smaki? Koniecznie spróbuj putkowy Kwas Chlebowy z sokiem z Rokitnika dostępny online. Owoce rokitnika są bogatym źródłem wielu cennych dla zdrowia i urody substancji m.in.: witamin C, A, E, potasu, magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, cynku i miedzi. Aromatyczny i naturalnie kwaśny sok nie tylko wzbogaca właściwości prozdrowotne Kwasu Chlebowego, ale również jego walory smakowe.
Kwas Chlebowy jest ciekawą alternatywą dla kolorowych napojów. Dostępny w wielu smakach stanowi świetne uzupełnienie diety. Wypróbowany od wieków ma wielu zwolenników, jednak sporo osób nie wie o jego prozdrowotnych właściwościach. Zachęcam więc, by go pić, próbować i dzielić się wiedzą na jego temat.
Więcej o kwasie chlebowym można przeczytać tutaj Rzemieślniczy Kwas Chlebowy (rzemieslniczykwaschlebowy.pl)
Produkty użyte w inspiracji