Osoby starsze są bardziej narażone na różnego typu choroby – szczególnie powszechne choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, wysoki cholesterol, nowotwory itd.
Niezwykle istotna jest więc odpowiednia profilaktyka:
W tym artykule znajdziesz:
Skupmy się jednak na odżywianiu. To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na to:
Seniorzy chętnie sięgają po pieczywo. Jest to często jeden z najważniejszych składników ich diety.
Chleb jest zjadany na śniadania, kolacje, a także niekiedy jako przekąska. Dlatego właśnie pieczywo powinno być szczególnie dobrze dobrane, by korzystnie wpływać na zdrowie.
Pieczywo razowe ma w swoim składzie dużą ilość błonnika pokarmowego. Spożywanie produktów pełnoziarnistych pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości. U osób cierpiących na dolegliwości związane z tymi chorobami odpowiednia dieta pozwala nawet ograniczyć ilości przyjmowanych leków.
Kolejną bardzo istotną kwestią związaną z błonnikiem jest to, że pochłaniając wodę, ułatwia wypróżnianie, a dzięki temu można uniknąć zaparć i szybciej pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu. Ma to olbrzymie znaczenie w kontekście powstawania nowotworów jelita grubego.
Starsze osoby są zwykle mniej aktywne fizycznie, a przez to pasaż jelitowy jest wolniejszy. Pieczywo razowe (np. Chleb Pełnoziarnisty (IG 38,3), Chleb Razowy ze Słonecznikiem czy Chleb Razowy z Miodem BIO) jest bardzo pomocnym elementem wspomagającym sprawny metabolizm. Pomaga również utrzymać prawidłową wagę po 60 roku życia. Powinno być stałym elementem zdrowej diety seniorów – można je zamówić również online.
Jeśli problemy trawienne nie pozwalają na codzienne spożywanie pieczywa razowego, można je zastąpić wzbogaconą o beta-glukany pochodzące z owsa Bułką Beta (IG 49). Zawiera ona niemal tyle samo błonnika, co chleby pełnoziarniste. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża indeks glikemiczny spożywanych pokarmów, jest więc bardzo korzystna dla seniorów, którzy znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę i choroby serca.
Seniorzy często skarżą się na kłopoty trawienne związane z nadkwasotą. W takim przypadku zaleca się zostawić w diecie pieczywo jaśniejsze. Jest ono znaczenie delikatniejsze dla przewodu pokarmowego.
Można spróbować jeść Grahamki lub – w przypadku poważniejszych przypadków – przejść całkowicie na białe pieczywo.
Musimy wiedzieć o tym, że nawet jeśli wybierzemy najlepsze pieczywo, najbardziej odpowiednie do naszego stanu zdrowia, to nic z tego, jeśli zastosujemy niezdrowe dodatki.
Starajmy się zatem spojrzeć na kanapkę jako na cały posiłek. Odpowiednie dodatki pomogą stworzyć zdrowe danie lub przekąskę, W żywieniu osób starszych ma to szczególnie duże znaczenie.
Dodawajmy do kanapek:
Ważny jest zdrowy umiar. Dobrze zbilansowana dieta nie wyklucza żadnych grup produktów w całości. Zaleca jedynie odpowiednie ilości. Drożdżówki i inne słodkie bułeczki można od czasu do czasu wprowadzić do diety jako deser. Nie powinny jednak zbyt często pojawiać się w jadłospisie osób starszych.
Nie można jednak zastępować nimi posiłków ani jeść ich codziennie. Zawierają w swoim składzie dość dużą dawkę cukru, która może wpływać negatywnie na stężenie glukozy we krwi, a także na triglicerydy.
Dla seniorów z problemami z cukrzycą, nadwagą czy innymi dolegliwościami związanymi z metabolizmem zaleca się ograniczenie lub wyeliminowanie słodkich wypieków.