Osoby starsze są bardziej narażone na różnego typu choroby – szczególnie powszechne choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, wysoki cholesterol, nowotwory itd.
Niezwykle istotna jest więc odpowiednia profilaktyka:
Skupmy się jednak na odżywianiu. To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na to:
Seniorzy chętnie sięgają po pieczywo. Jest to często jeden z najważniejszych składników ich diety.
Chleb jest zjadany na śniadania, kolacje, a także niekiedy jako przekąska. Dlatego właśnie pieczywo powinno być szczególnie dobrze dobrane, by korzystnie wpływać na zdrowie.
Pieczywo razowe ma w swoim składzie dużą ilość błonnika pokarmowego. Spożywanie produktów pełnoziarnistych pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości. U osób cierpiących na dolegliwości związane z tymi chorobami odpowiednia dieta pozwala nawet ograniczyć ilości przyjmowanych leków.
Kolejną bardzo istotną kwestią związaną z błonnikiem jest to, że pochłaniając wodę, ułatwia wypróżnianie, a dzięki temu można uniknąć zaparć i szybciej pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu. Ma to olbrzymie znaczenie w kontekście powstawania nowotworów jelita grubego.
Starsze osoby są zwykle mniej aktywne fizycznie, a przez to pasaż jelitowy jest wolniejszy. Pieczywo razowe (np. Chleb Pełnoziarnisty (IG 38,3), Chleb Razowy ze Słonecznikiem) jest bardzo pomocnym elementem wspomagającym sprawny metabolizm. Pomaga również utrzymać prawidłową wagę po 60 roku życia. Powinno być stałym elementem zdrowej diety seniorów – można je zamówić również online.
Jeśli problemy trawienne nie pozwalają na codzienne spożywanie pieczywa razowego, można je zastąpić wzbogaconą o beta-glukany pochodzące z owsa Bułką Beta (IG 49). Zawiera ona niemal tyle samo błonnika, co chleby pełnoziarniste. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża indeks glikemiczny spożywanych pokarmów, jest więc bardzo korzystna dla seniorów, którzy znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę i choroby serca.
Seniorzy często skarżą się na kłopoty trawienne związane z nadkwasotą. W takim przypadku zaleca się zostawić w diecie pieczywo jaśniejsze. Jest ono znaczenie delikatniejsze dla przewodu pokarmowego.
Można spróbować jeść Grahamki lub – w przypadku poważniejszych przypadków – przejść całkowicie na białe pieczywo.
Musimy wiedzieć o tym, że nawet jeśli wybierzemy najlepsze pieczywo, najbardziej odpowiednie do naszego stanu zdrowia, to nic z tego, jeśli zastosujemy niezdrowe dodatki.
Starajmy się zatem spojrzeć na kanapkę jako na cały posiłek. Odpowiednie dodatki pomogą stworzyć zdrowe danie lub przekąskę, W żywieniu osób starszych ma to szczególnie duże znaczenie.
Dodawajmy do kanapek:
Ważny jest zdrowy umiar. Dobrze zbilansowana dieta nie wyklucza żadnych grup produktów w całości. Zaleca jedynie odpowiednie ilości. Drożdżówki i inne słodkie bułeczki można od czasu do czasu wprowadzić do diety jako deser. Nie powinny jednak zbyt często pojawiać się w jadłospisie osób starszych.
Nie można jednak zastępować nimi posiłków ani jeść ich codziennie. Zawierają w swoim składzie dość dużą dawkę cukru, która może wpływać negatywnie na stężenie glukozy we krwi, a także na triglicerydy.
Dla seniorów z problemami z cukrzycą, nadwagą czy innymi dolegliwościami związanymi z metabolizmem zaleca się ograniczenie lub wyeliminowanie słodkich wypieków.