Cukrzyca jest chorobą należącą do grupy chorób metabolicznych, wymagającą od osoby chorej stałego monitorowania poziomu glukozy we krwi. W przypadku cukrzycy typu 2 niezbędne jest stosowanie tak zwanej diety cukrzycowej.
Odpowiednia dieta dla osoby z cukrzycą powinna w 100% zaspokajać jej potrzeby żywieniowe, a także uwzględniać indeks glikemiczny najistotniejszych składników odżywczych w kolejnych posiłkach w odniesieniu do aktualnych parametrów glukozowych.
Nie oznacza to jednak, że osoby z cukrzycą muszą rezygnować z jedzenia smakowitych potraw. Dieta chorych na cukrzycę może być pyszna i urozmaicona. Kluczem do prawidłowego żywienia w cukrzycy jest precyzyjne planowanie posiłków i komponowanie dań w oparciu o najwyższej jakości produkty.
Sprawdź, jakich zasad należy się trzymać, tworząc dietę w cukrzycy. W tym artykule znajdziesz:
Celem diety cukrzycowej jest przede wszystkim utrzymywanie kontroli metabolicznej choroby. Jeżeli dodatkowo chory/a na cukrzycę ma nadwagę – dieta powinna być skonstruowana w taki sposób, by umożliwić mu skuteczną redukcję masy ciała, a następnie utrzymanie pożądanej wagi.
W przypadku osób z nadwagą lub otyłością obniżenie wagi ciała tylko o 10% (zgodnie z normami dla wieku, płci czy poziomu aktywności fizycznej osoby z cukrzycą) pozwala znacząco poprawić parametry chorobowe. Podnosi się tolerancja glukozy i zmniejsza insulinemia, obniżone zostają poziomy trójglicerydów i stężenie „złego” cholesterolu frakcji LDL, a podwyższone stężenie „dobrego” cholesterolu frakcji HDL.
Podstawą odpowiedzialnego komponowania posiłków w ramach diety cukrzycowej jest analiza poszczególnych produktów pod kątem zawartości węglowodanów i ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po spożyciu.
Oto najważniejsze zasady konstruowania diety, gdy chorujesz na cukrzycę:
Skuteczne leczenie cukrzycy typu 2 wymaga uważnego monitorowania poziomu glukozy we krwi oraz ścisłego przestrzegania zasad komponowania posiłków. Co może jeść cukrzyk? Co znajduje się na liście produktów przeciwwskazanych?
Jakie elementy powinny znaleźć się w diecie pacjentów z cukrzycą? Wybierając produkty spożywcze, zwracaj uwagę na ich jakość, pochodzenie i świeżość. Skrupulatnie analizuj miejsce danego produktu w tabeli indeksu glikemicznego oraz jego parametry w kontekście glikemii i wpływu na poziom cukru we krwi.
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna w 100% zaspokajać dzienne zapotrzebowanie na wszystkie makro i mikroskładniki.
Węglowodany w diecie cukrzycowej powinny pochodzić przede wszystkim z pełnoziarnistego i razowego pieczywa, różnego rodzaju kasz, brązowego ryżu, pełnoziarnistego makaronu oraz płatków owsianych. Szczegółowe informacje o produktach zbożowych dla chorych na cukrzycę znajdziesz w naszym artykule o pieczywie dla diabetyków. Sprawdź: Chleb dla diabetyków – jakie pieczywo na diecie cukrzycowej?
Źródłem wysokiej jakości białka mogą być na przykład ryby oraz chude mięsa i wędliny (indyk, kurczak), a także nasiona roślin strączkowych, chudego nabiału i chudych przetworów mlecznych. Tłuszcze w diecie cukrzycowej powinny być dostarczane z olejów roślinnych bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takich jak oliwa z oliwek, olej lniany czy olej rzepakowy.
Odpowiedzialność za dostarczenie Twojemu organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów ciąży na warzywach i owocach. Warzywa w diecie powinny pojawiać się przede wszystkim w postaci surowej. Spożycie owoców będących źródłem cukrów prostych należy najczęściej ograniczyć do około 200-300 gramów dziennie.
Do produktów zakazanych, których należy bezwzględnie unikać w diecie osób chorujących na cukrzycę, należą: alkohol, słodycze i różnego rodzaju wyroby cukiernicze, a także słodzone napoje gazowane, soki owocowe i nektary. Do minimum należy ograniczyć spożywanie produktów z białej mąki pszennej – chlebów i bułek, naleśników, kopytek czy pierogów.
Aby pokazać Ci, że dieta przy cukrzycy może być różnorodna i smaczna, mamy dla Ciebie przykładowy jadłospis. Wielkość porcji oraz proporcje poszczególnych składników powinny być dopasowane do indywidualnych potrzeb oraz stanu zdrowia chorego. W skonstruowaniu odpowiednio dobranej diety pomoże Ci dietetyk.
To najważniejszy posiłek dnia! Dlatego przygotuj go z najwyższą staranności oraz zjedz bez pośpiechu i ze smakiem. Podstawą Twojego śniadania może być przepyszna Bułka Beta. To smaczne pieczywo o niskim indeksie glikemicznym (IG 49), które wypiekamy dla Ciebie z mąki uzyskanej z zewnętrznych warstw ziaren owsa oraz wzbogacamy w beta-glukan. Ten rozpuszczalny błonnik pokarmowy dobrze wpływa na organizm – obniżając poziom cholesterolu, zmniejszając wchłanianie tłuszczów oraz wywołując uczucie sytości.
Bułkę możesz przekroić na pół i posmarować chudym twarożkiem, dodać plaster drobiowej wędliny, rukolę i kiełki. Z kanapką idealnie będą komponować się pomidorki koktajlowe.
Czas na drugie śniadanie? Co powiesz na szklankę pożywnego soku warzywno-owocowego? Możesz przygotować go samodzielnie, sięgając po ulubione warzywa i wybrane owoce lub zdecydować się na jedną z naszych sokowych propozycji!
PUTKA przygotowała dla Ciebie rewelacyjne soki. Spróbuj wyjątkowego Soku Samo Zdrowie (świeżo wyciśniętego z jabłek, selera naciowego i jarmużu), zachwyć się smakiem Soku Metabolizm (świeżo wyciśniętego z marchwi i gruszek, z dodatkiem mielonego siemienia lnianego) lub daj się uwieść klasyce Soku Marchwiowego z prostym, w 100% marchewkowym smakiem.
Czas na drugi z trzech głównych posiłków! Obiad najczęściej zjadamy na ciepło i komponujemy z pełnym zaangażowaniem. Co powiesz na pieczonego łososia z czosnkiem i cytryną w towarzystwie sezonowych warzyw oraz pożywnej komosy ryżowej? Możesz również spróbować pieczonego indyka na zimno podanego na świeżej sałacie, z ogórkami i pomidorami oraz kuskusem.
Podwieczorek to przysłowiowe małe co nieco, czyli niewielki posiłek, który zaspokoi głód w porze między obiadem a kolacją. W tej kategorii doskonale odnajdą się rewelacyjne chłodniki PUTKA!
W aktualnej ofercie mamy dla Ciebie orzeźwiający Chłodnik z Ogórków przygotowany na bazie maślanki i jogurtu naturalnego z dodatkiem wyrazistych w smaku kopru i szczypiorku oraz pysznych młodych ziemniaczków. Spróbuj również klasycznego Chłodnika z Botwiny przygotowanego na kefirze i jogurcie naturalnym z dodatkiem chrupiących warzyw i jajka na twardo, doprawionego do smaku specjalnie wyselekcjonowanymi, aromatycznymi ziołami.
Dzień dobiega końca? Czas na kolację! Możesz samodzielnie przygotować lekką sałatkę z tuńczykiem i jajkiem oraz dowolnymi dodatkami – sałatą, ziarnami, orzechami i ulubionym dressingiem lub sałatkę z kurczakiem.
Smak sałatki idealnie podbije Chleb Czystoziarnisty Whole&Pure. To produkt skomponowany w oparciu o aż dziewięć starannie wyselekcjonowanych ziaren. Każda kromka jest pełna płatków owsianych i sojowych, ziaren żyta i orkiszu, kiełków żyta, pestek dyni oraz nasion lnu, słonecznika i sezamu. Brzmi pysznie? I dokładnie tak smakuje!
Pssst! Jeśli nie masz czasu, sił i chęci… PUTKA ma dla Ciebie gotową Sałatkę Włoską z Kuczakiem, która pozwoli Ci zjeść sycącą kolację bez wysiłku!
Produkty użyte w inspiracji