Kochamy wypiekać

Ciabatta, brioche, a może chleb litewski? Poznaj pieczywo z różnych stron świata

Pieczywo jest jednym z najsmaczniejszych źródeł węglowodanów w codziennej diecie ludzi niemal na całym świecie. Europejczycy uwielbiają chleby, bułki i bagietki zarówno te wypiekane w oparciu o klasyczne receptury, jak i te regionalne, które nieodłącznie kojarzą się na przykład z Włochami czy Francją.

Statystyczny Polak spożywa w ciągu roku około 36 kilogramów chleba. Jemy mniej pieczywa niż dwie dekady temu, ale zdecydowanie większą uwagę przykładamy do jego jakości i smaku. Największą popularnością cieszą się tradycyjne chleby wiejskie i chrupiące kajzerki. Coraz częściej sięgamy również po wyjątkowe i niezwykle odżywcze chleby z ziarnami oraz pieczywo wypiekane z różnych rodzajów mąki.

Jakie pieczywo króluje w innych zakątkach Europy?

W tym artykule poznasz:

  • włoską ciabattę i foccacię,
  • francuską briochę i bagietkę,
  • pyszny chleb litewski.

Ciabatka

Włoska ciabatta

Ciabatta to dosyć duża prostokątna bułka, która idealnie spisuje się w roli bazy dla różnego rodzaju kanapek. Ciabatta ma gładką i chrupiącą skórkę oraz niezwykle miękki i lekki miąższ. Charakterystyczną cechą wypieku jest mocno porowate wnętrze, które uzyskuje się dzięki przedłużonemu procesowi fermentacji.

Ciabatta pochodzi z Włoch i w powszechnej świadomości zdaje się być jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tradycyjnej włoskiej kuchni. Zaskoczymy Cię! Historia ciabatty jest stosunkowo krótka, bo jej początki sięgają lat 80. XX wieku.

Za twórcę prostokątnej bułki uznaje się Arnoldo Cavallariego, włoskiego młynarza i piekarza, który w 1982 roku zaprezentował światu bułkę kształtem przypominającą popularny rodzaj domowego obuwia. Zresztą włoska nazwa wypieku „ciabatta” oznacza właśnie… kapcia! Ciabatta miała być konkurencją dla francuskich bagietek.

Klasyczna włoska ciabatta ma prosty skład. Wypieka się ją z mąki pszennej z dodatkiem drożdży, wody i soli. Pyszną Ciabatkę z włoskim rodowodem znajdziesz również w ofercie PUTKA. Produkujemy ją metodą naturalnej fermentacji ciasta, by uzyskać efekt lekkiego i porowatego wnętrza, a następnie starannie wypiekamy, by skórka była idealnie zarumieniona i perfekcyjnie chrupiąca.

Włosi często jadają prostokątny chlebek wyłącznie z suszonymi pomidorami w oliwnej i mocno ziołowej zalewie. Ty możesz ją zjeść z różnymi dodatkami, wedle własnego uznania. Nasz propozycja? W Piekarniach Cukierniach PUTKA możesz spróbować Ciabatki z Mozarellą.

To kanapka, która idealnie wpisze się w Twoje polskie śniadanie z włoskim pieczywem w roli głównej. Przygotowujemy ją codziennie ze świeżo wypieczonych bułek oraz najwyższej jakości składników: sera mozarella, bazyliowego pesto, rukoli i najsmaczniejszych soczystych pomidorów.

włoska focaccia

Focaccia prosto z Włoch

Focaccia to kolejny po ciabatcie włoski rodzaj pieczywa. Tym razem mamy jednak do czynienia z wypiekiem, którego historia sięga starożytnych Greków! Co to jest focaccia? To płaski i mięsisty chleb w formie placka, który Grecy zjadali bez dodatków lub polewali oliwą, posypywali aromatycznymi ziołami i doprawiali wyrazistym w smaku czosnkiem.

Następnie sztukę wypiekania grubych mącznych placków przejęli Rzymianie i to oni właśnie nadali temu szczególnemu rodzajowi chleba nazwę focaccia. Kilkanaście wieków później focaccia stała się bazą dla przepisu na okrągłą pizzę, w której ciasto od razu po wyrośnięciu jest wypiekane z sosami i dodatkami.

Jak zrobić focaccię? Potrzebna jest dobrej jakości mąka, drożdże, oliwa z oliwek, sól i… czas. Chleb włoski focaccia potrzebuje czasu, by solidnie wyrosnąć i stać się satysfakcjonująco grubym oraz mięsistym. Po uformowaniu placka ciasto nakłuwane jest widelcem i uzupełniane wybranymi dodatkami.

Chcesz spróbować klasycznej focaccii przygotowanej z najwyższej jakości składników? Zachęcamy do spróbowania tej z Piekarni Cukierni PUTKA! Nasza Focaccia ma prosty skład i przygotowywana jest z najwyższej jakości produktów. Ten pyszny pszenny chlebek będzie doskonale smakował na zimno i na ciepło. Sprawdzi się jako baza niemal każdego Twojego pomysłu na kolację, obiad lub śniadanie.

Włoska focaccia najczęściej podawana jest z typowo włoskimi składnikami. Do najpopularniejszych wersji tego chleba należą: focaccia z pomidorami i oliwkami (focaccia z oliwkami, focaccia z pomidorami oraz focaccia z suszonymi pomidorami), focaccia z rozmarynem i bazylią, a także focaccia z serem. Mamy dla Ciebie gotową propozycję Focaccii z Kozim Serem z dodatkiem aromatycznego pesto bazyliowego i świeżej rukoli.

Sprawdź w Księdze Inspiracji PUTKA: Jak zrobić i z czym podać focaccię?

Brioche – drożdżowa bułeczka z Francji

Czas przenieść się do Francji! To z kraju wieży Eiffla pochodzi lekko słodka drożdżowa bułeczka brioche nazywana po polsku po prostu brioszką.

Pierwsze wzmianki o brioche pochodzą z XV wieku, a szczyt popularności bułeczek przypada na wiek XVIII, kiedy to Maria Antonina zwróciła się do kleru o wsparcie w obliczu klęski nieurodzaju, z którym borykali się wówczas jej rodacy. Królowa miała powiedzieć: „Qu’ils mangent de la brioche”.

Prośba, by pozwolono Francuzom w obliczu głodu zjeść ciasto, miała związek z faktem, że brioche były uznawane za wypiek boski, a solidne zapasy tych wyjątkowych chlebków znajdowały się w niemal każdej z blisko 40 tysięcy parafii ówczesnej Francji.

Obecnie z brioszek zdjęto ciężar boskości na rzecz uniwersalności i smakowitości. Idealnie miękkie, delikatne, słodkie bułeczki z cieniutką, gładką i błyszczącą skórką sprawdzają się jako baza pożywnego śniadania, lekka popołudniowa przekąska czy element sycącej kolacji.

PUTKA ma dla Ciebie doskonałą Brioche, którą możesz zjeść bez żadnych dodatków, popijając mlekiem. Delikatna maślana bułeczka będzie również rewelacyjnie smakowała z owocowym dżemem, marmoladą lub powidłami, prażonymi jabłkami czy czekoladą do smarowania. Lubisz zaskakujące połączenia, które dają rewelacyjny efekt? Zrób prostego hamburgera w brioszce!

bagietki

Bagietka nie taka francuska

Pozostańmy jeszcze na chwilę we Francji, choć bagietka francuska jest mniej francuska, niż mogłoby się nam wydawać! Być może słyszeliście o historii bagietki, którą francuscy piekarze mieli zacząć wypiekać dla budowniczych paryskiego metra na życzenie nadzorującego budowę Fulgence Bienvenüe?

Ojczyzną bagietki najprawdopodobniej jest jednak Austria. Przedsiębiorca August Zang opracował specjalne piece parowe, które umożliwiały innowacyjny wypiek chleba. Skórka podłużnych bochenków rozszerzała się w piecu, robiąc miejsce na powoli wyrastające i w efekcie maksymalnie puszyste wnętrze. Podsumowując: francuska bagietka, nazywana również bagietką paryską, była na początku… bagietką austriacką.

Zamiłowanie do pysznych, miękkich i łatwych do podzielenia bez użycia noża bagietek przejęli od żołnierzy austriackich Habsburgów i przeszczepili do swojej ojczyzny żołnierze Napoleona.

Współcześnie chrupiącymi bagietkami w najróżniejszych wydaniach zajada się cały świat! Zadbaliśmy o to, by w naszej ofercie również były obecne bagietki. PUTKA ma dla Ciebie między innymi klasyczną Bagietkę Szefa oraz aromatyczną i sycącą Bagietkę z Oliwkami.

Chleb litewski

Chleb litewski

Smakowity kąsek na koniec? Omówiliśmy już pieczywo włoskie i pieczywo francuskie (które okazało się pieczywem austriackim). Czas na chleb litewski z razowej mąki!

Chleb litewski zdecydowanie wyróżnia się na tle konkurencji! Może być okrągły lub prostokątny, wypiekany w foremce. Jest dość ciężki i wyrazisty w smaku oraz bardzo pożywny.

Przygotowuje się go z pełnoziarnistej mąki żytniej (również z dodatkiem mąki pszennej) oraz słodu żytniego i jęczmiennego. W zależności od receptury piekarza w składzie chleba litewskiego może również znaleźć się jabłkowa marmolada czy miód. Popularny jest też chleb litewski z kminkiem.

Klasyczny chleb litewski na zakwasie ma ciemny kolor, który zawdzięcza zarówno żytniej mące, jak i obecności słodu. Słód żytni dodatkowo nadaje pieczywu charakterystyczny, lekko gorzki posmak.

Chcesz spróbować prawdziwego Chleba Litewskiego? Mamy go dla Ciebie w ofercie Piekarni Cukierni PUTKA! Rozsmakuj się w aromatycznym chlebie, który finezyjnie łączy w sobie smak goryczki palonego słodu żytniego i intensywnego kminku. Wypiekamy go dla Ciebie na naturalnym zakwasie żytnim i sprzedajemy w solidnych, kilogramowych bochenkach, idealnych dla całej rodziny!