Kochamy wypiekać

Bruschetta – przepis na grzanki po włosku

Bruschetta to sławna włoska przekąska z opiekanego chleba z dodatkiem oliwy i czosnku. Takie grzanki służyły kiedyś Włochom wypróbowaniu dopiero co wytłoczonej oliwy, zaś teraz są doskonałym pomysłem na lekką kolację lub przystawkę na przyjęciu.

W artykule znajdziesz przepisy na:

  • klasyczną bruschettę,
  • bruschettę  caprese – z mozzarellą, pomidorkami i oliwkami,
  • bruschettę z kozim serkiem, prosciutto i melonem.

Bruschetta al pomodoro (z pomidorami)

Klasyczna bruschetta to bruschetta al pomodoro przygotowywana z opiekanego chleba polanego oliwą i natartego czosnkiem, na którym układa się sałatkę z drobno pokrojonego pomidora i bazylii. We Włoszech bruschettę al pomodoro robi się z użyciem lokalnego, rustykalnego chleba. W Polsce najlepiej zastąpić go chlebem na zakwasie, jak Chleb Wiejski,  Chleb Pasterski lub Bułką Ciabatką. Bruschetta al pomodoro to doskonała przekąska w czasie letniego przyjęcia, a także przystawka w trakcie kolacji w stylu włoskim.

Bruschetta al. Pomodoro (z pomidorami)

Bruschetta al pomodoro – przepis

Składniki na 6 sztuk:

Sposób wykonania:

Pomidory przekroić na pół, usunąć pestki przy pomocy łyżeczki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Listki bazylii poszarpać i dodać je do pomidorów. Polać łyżką oliwy i doprawić szczyptą soli. Wymieszać. Kromki chleba opiekać na patelni grillowej lub zwykłej na dużym ogniu przez ok. 1-2 minuty na stronę. Ich powierzchnia powinna stać się złota i chrupiąca, a środek powinien pozostać miękki. Zdjąć grzanki z patelni. Każdą grzankę potrzeć ząbkiem czosnku, polać odrobiną oliwy, następnie ułożyć na niej porcję pomidorów z bazylią. Podawać udekorowane bazylią.

Bruschetta caprese – z mozzarellą, pomidorkami i oliwkami

Smaki znane ze sławnej sałatki caprese przenieśliśmy na tę apetyczną bruschettę w kolorach włoskiej flagi. Koktajlowym pomidorkom oraz mozzarelli towarzyszą aromaty czosnku, czarnych oliwek oraz oregano. Podobnie jak w przypadku bruschetty al pomodoro do przygotowania bruschetty caprese najlepiej wykorzystać chleb na zakwasie, na przykład Chleb Wiejski . Ciekawie sprawdzi się pieczywo z dodatkami, jak Chleb Pasterski z zielonymi oliwkami oraz Chleb Toskański z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i oliwek.

Bruschetta caprese – z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Bruschetta caprese – przepis

Składniki na 4 sztuki:

  • 2 duże kromki Chleba Wiejskiego lub przekrojone na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 12 czarnych oliwek
  • garść listków bazylii
  • sól
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

Kromki chleba opiekać na patelni grillowej lub zwykłej na dużym ogniu przez ok. 1-2 minuty na stronę. Zdjąć grzanki z patelni. Każdą grzankę potrzeć ząbkiem czosnku i odstawić.

Mozzarellę pokroić w małą kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki, a oliwki na połówki. Wymieszać wszystko w miseczce, dodać bazylię, szczyptę soli, szczyptę oregano oraz łyżkę oliwy. Wymieszać i rozłożyć na przygotowanych kromkach chleba. Podawać udekorowane bazylią.

Bruschetta z kozim serkiem, prosciutto i melonem

Bruschetta z kozim serkiem, prosciutto i melonem to prosta do zrobienia i jednocześnie elegancka propozycja na przyjęcie. Pięknie prezentuje się na małych kromkach pieczywa, dlatego do jej przygotowania proponujemy Bagietkę Szefa, a w wersji bezglutenowej – bezglutenową Bułkę Wyborową.

bruschetta z prosciutto i melonem

Bruschetta z prosciutto, melonem i kozim serem – przepis

Składniki na 5 porcji:

  • 1 Bezglutenowa Bułka Wyborowa  lub Bagietka Szefa
  • 150 g koziego serka do smarowania
  • 80 g plasterków szynki prosciutto
  • 150 g melona kantalupa (ok. 1/8 sztuki)
  • do podania – miód, listki świeżej mięty, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Bułkę pokroić na 10 kromek. Patelnię rozgrzać i opiec na niej kromki przez ok. 1-2 minuty na stronę, aż staną się chrupiące. Melon obrać i pokroić na cienkie plasterki lub w kostkę. Opieczone kromki bułki posmarować kozim serkiem. Na każdej kromce ułożyć plasterki szynki prosciutto oraz kawałki melona. Polać miodem, posypać listkami mięty, doprawić solą, pieprzem i podawać.