Do oferty Piekarni Cukierni Putka powraca certyfikowana linia pieczywa BIO:
Chleb Razowy z Miodem BIO, Chleb Żytni BIO, Chleb Magnat BIO, Chleb Gruboziarnisty BIO, Chleb Śniadaniowy BIO oraz Małgośka BIO
Pieczywo z dobrych zBIOrów – co oznacza certyfikat BIO?
BIO znaczy „naturalny”, „organiczny”, „czysty ekologicznie”. Żywność oznaczona etykietą „BIO” produkowana jest na bazie surowców, które uprawiane są bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, z dala od dróg, szlaków komunikacyjnych oraz zakładów produkcyjnych z zachowaniem co najmniej dwuletniego okresu przejściowego zanim na danym polu rozpocznie się ekologiczne uprawy roślin.
BIO = EKO = ORGANIC
Według regulacji obowiązujących na terenie całej Unii Europejskiej, określenia bio, eko, organic odnoszą się do produktów, które powstają w ramach tego samego systemu jakości. Produkty takie muszą posiadać certyfikat i oznaczane są unijnym logo żywności ekologicznej tzw. Ekoliściem – 12 białych gwiazdek ułożonych w kształt liścia na zielonym tle.
A BIO to wie – Dlaczego warto kupować produkty BIO?
“Ziemi nie dziedziczymy po naszych rodzicach, pożyczamy ją od naszych dzieci.” Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry.